Wees blij dat leraren nog willen leren

Wij waren toch zo trots op de lerarenbeurs. Die zorgt ervoor dat leraren naast hun baan kunnen studeren en zo hun kennis op peil houden. Juist dat is noodzakelijk wil Nederland zich ontwikkelen tot een kenniseconomie. Maar de langstudeermaatregel haalt dit alles onderuit.

"Ik zit overspannen thuis en heb mijn studie moeten stopzetten. De combinatie van een deeltijdbaan, 20 uur studie per week en een gezin kon ik nog net combineren. Mijn studie iets vertragen zou mij door deze moeilijke periode kunnen helpen. Dit is helaas geen optie vanwege de boete van 3000 euro naast het collegegeld. Wij kunnen dat gewoon niet opbrengen."

Deze noodkreet staat niet op zichzelf. CNV Onderwijs ontving meer reacties van leraren die klem zitten door de langstudeermaatregel, een boete voor studenten die vertraging oplopen in hun studie. Die raakt elke deeltijdstudent en was er nog niet toen leraren een beroep deden op de lerarenbeurs. En laten nu alle leraren die gebruik maken van de lerarenbeurs deeltijdstudent zijn. Immers om gebruik te maken van die beurs, moet je ook werken.

De spelregels worden dus tijdens het spel veranderd. Voor deeltijdstudenten wordt zo het behalen van een masterdiploma onbetaalbaar. Dat kan nooit de bedoeling zijn van deze kabinetsmaatregel. Leraren moeten nu eigenlijk voltijdstudenten worden. Onmogelijk: voor de lerarenbeurs is een baan in het onderwijs verplicht. En als je stopt, moet je 1500 euro per genoten studiejaar terugbetalen.

In de Eerste Kamer is gelukkig de motie-Ganzevoort (GroenLinks) aangenomen die staatssecretaris Zijlstra oproept om een regeling te treffen die disproportionele gevolgen voor deeltijdstudenten voorkomt. Maar de race is nog niet gelopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden