weer

Schuld en boete
Sinds enige tijd stuurt de bibliotheek ons een e-mail, zodra de inlevertermijn van een boek nadert. Een geweldige service, omdat het in het verleden nogal eens mis ging. Zo ontving ik het bericht dat op de 28ste het boek 'De fluitspeler' moest worden ingeleverd. Een probleem, want we waren met vakantie tot en met die dag. Daarom mailde ik terug dat ik mijn best zou doen het de 29ste alsnog in te leveren. En dat gebeurde, maar bij inleveren ontdekte ik toch tien cent boete te moeten betalen. Een kleine week later ontving ik een mail van de klantenservice: de boete was kwijtgescholden, omdat ze mijn mail pas zo laat hadden kunnen behandelen. Fantastisch, toch?

Anton de Joode Geleen

Arme Heleen?
In haar column over Heleen Mees dat vrouwen net als mannen zijn, haalt Asha ten Broeke de woorden van Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden aan. Die omschrijft de econome op Twitter als 'Poor Heleen'. Dat lijkt mij toch wel wat overdreven. Als iemand in deze situatie medeleven verdient, denk ik toch eerder aan de vrouw en kinderen van de kennelijk door Mees belaagde econoom. Dat zijn mijns inziens de echte slachtoffers.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

Werklozen in de zorg
Er is de afgelopen tijd nogal wat ophef ontstaan over het plan in de gemeente Deventer om werkzoekenden verpleegkundige of medische handelingen te laten verrichten, zoals bijvoorbeeld het vervangen van katheters. Uiteraard is het uit den boze om medisch onbevoegden dit soort handelingen te laten verrichten. Maar als er werkzoekenden zijn die interesse hebben in het werken in de zorg, kan men hen dan niet scholing bieden waarmee zij deze handelingen wel mogen verrichten? Dan hebben zij met die scholing een instrument in handen, waarmee zij wellicht verder kunnen komen in de zorg. Het is natuurlijk wel belangrijk, dat werkzoekenden affiniteit hebben met het veld: zorgontvangers hebben recht op geïnteresseerd personeel.

Aafke Klopman Leeuwarden

En de rokers dan?
Even voor de beeldvorming: ik ben vóór inenting van kinderen. Maar het standpunt van Ton Planken (Opinie, 5 juli) is even verwerpelijk als zijn veroordeling van ouders die hun kinderen niet laten inenten. Medisch gezien is inenting niet geheel zonder risico's. Maar de hoofdreden is dat strenggelovigen het verwerpelijk vinden om in een gezond lijf een spuit te zetten met ziektekiemen. Hoewel het niet mijn standpunt is, is er wel wat voor te zeggen. Maar wat vindt Ton Planken, die tot 'nationale verontwaardiging' oproept, dan van rokers die willens en wetens zichzelf en ook anderen bloot stellen aan kanker? Moeten die dan ook 'dood door schuld' verweten worden en onder dwang afkicken? Gaan er dan honderdduizenden blijmoedig de gevangenis in, omdat de keuzevrijheid om te roken wordt aangetast? Ik denk dat roken meer slachtoffers maakt dan het niet inenten van kinderen.

Krijn de Graaf Spijkenisse

Starre banken
Veel mensen beklagen zich over de starheid van hun bank bij het oplossen van financiële problemen (Trouw, 6 juli). Het oude spreekwoord luidt: bankiers verkopen je graag een paraplu als de zon volop schijnt, maar als het regent willen ze die direct terug.

Wichert van Dijk Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden