Weersomslag op til

- Het was gisteren de dag van de barometer. In Nederland hing het weerglas aan het plafond, op IJsland was sprake van een ’barometrische crash’. In het noorden van Nederland werd gisteren de op één hoogste luchtdrukking in tenminste meer dan 100 jaar waargenomen. Het weerglas liep ’s ochtends op tot iets boven 1038 hPa. Alleen op 19 september 1986 was de luchtdruk hoger: 1039,4 hPa te Eelde. In De Bilt werd met ruim 1037 hPa de op drie na hoogste stand waargenomen. Het record blijft daar staan op 1039,8 hPa gemeten op 19 september 1986.

Intussen kreeg IJsland te maken met een uitzonderlijk sterk uitdiepende depressie (983 hPa). Drukdalingen tussen 10-15 hPa/3 uur waren vrij algemeen: om 11 uur rapporteerde Hjardarnes een orkaanachtige duikeling van ruim 21 hPa/3 uur. In Eyrarbakki, ten zuidoosten van Reykjavik, kelderde het weerglas zelfs met 28 hPa/3 uur naar beneden maar daar plaats ik, stations in de omgeving in ogenschouw nemende, vraagtekens bij.

Dankzij de barometergigant boven het Noordzeegebied beleefde Nederland een schitterende dag. Alleen in het noordoosten verliep de ochtend tamelijk mistig: op de luchthaven Groningen was enige tijd geen vliegverkeer mogelijk. De temperatuur steeg plaatselijk tot ruim 19 graden.

De IJslandse stormdepressie diept vandaag verder uit en koerst naar Noord-Noorwegen. Nederland bevindt zich onder de as van de langzaam in betekenis afnemende hogedrukzone. Na mist en/of lage bewolking tijdens de ochtend verloopt de middag vrij zonnig met maxima omstreeks 18 graden. De wind is eerst zwak en veranderlijk, later zuidwest.

Morgen neemt vooral in het noorden de bewolking toe. ’s Middags en ’s avonds kan daar ook wat regen vallen. Bewolking en regen hangen samen met een zwak koufront. De temperatuur loopt op naar 18 graden en de wind wordt matig uit het westen tot noordwesten.

Na het weekeinde stropen Atlantische depressies de mouwen op. Voor het Noordzeegebied betekent dat een overgang naar wisselvallig en onstuimig weer. Het Europees weermodel zinspeelt zowaar op een stormdepressie van 975 hPa aanstaande woensdag boven het midden van de Noordzee. Dat is een ontwikkeling om in de gaten te houden, vooral omdat het volgende week springtij is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden