Weerman vraagt offers Spelers, clubs, trainers en bond moeten handbalteam steunen

HAARLEM - Zaterdagavond verdedigde hij nog het doel van de Nederlandse handbalploeg, gistermiddag meldde de speaker in de Haarlemse sporthal De Melkerij dat Ruud van der Broeck een streep had gezet onder zijn loopbaan als international. Later bedankte Oranje-aanvoerder Lambert Schuurs de Aalsmeer-keeper voor de bewezen diensten.

Van der Broeck had de beslissing al genomen voor het begin van de negende Haarlemse handbalweek en gistermorgen lichtte hij bondscoach Harrie Weerman in. “Het werd voor mij steeds moeilijker om het handbal voor het Nederlands team te combineren met mijn werk in het rozenbedrijf van mijn vader”, zei Van der Broeck. “Ik heb er de tijd niet meer voor. Zo simpel is het. Want je doet iets goed of je doet het niet.” Weerman was niet verrast door de afmelding van zijn tweede keeper. “Hij kan niet voldoen aan het trainingscircuit en dan houdt het op”, meende Weerman. “Wie niet wil of kan, doet niet mee.”

Weerman is bezig met de opbouw van een nieuw Nederlands team. En de opvolger van Guus Cantelberg heeft een harde lijn uitgezet. Spelers die niet bereid of niet in staat zijn minimaal tien uur zaaltraining per week te maken, komen niet in aanmerking voor Oranje. Dus viel Van der Broeck af. “Ik heb die tijd niet”, verklaarde de 26-jarige goalie, die zaterdagavond tegen Zwitserland zijn 91ste interland afwerkte. “Ik moest een keuze maken. Dick Mastenbroek (de eerste doelman van Oranje, red.) is van plan een deel van zijn werk op te geven voor het handbal. Handbal is leuk, maar er staat niets tegenover. Ik verdien mijn geld met mijn werk, dus dat heeft mijn eerste prioriteit.”

Vijf clubs

Inmiddels kreeg Weerman vijf clubs zover om het aantal wekelijkse trainingsuren tot tien op te voeren. Aalsmeer, Tachos, Arnhem, Sittardia en E en O bleken tevens bereid internationals van andere clubs in de trainingszaal te ontvangen. In de komende tijd hoopt Weerman meer clubs 'om' te krijgen. Hij voorziet problemen. “Als de spelers tien uur gaan trainen, moet de trainer ook tien uur in de zaal staan”, zei Weerman. “Ik moet het niet alleen doen.”

Als assistent van Cantelberg begreep Weerman maar niet waarom zijn voorganger altijd zo vasthield aan de oudere garde in de selectie. De jeugd, daar zag Cantelberg niets in. Nu Weerman zelf het commando mag voeren, heeft hij de deur wagenwijd opengezet voor spelers uit Jong Oranje. In Haarlem trad de Drent aan met een groot aantal debutanten. En dat jonge spul, ondersteund door de ervaring van doelman Mastenbroek, opbouwer Patrick van Olphen en cirkelloper Lambert Schuurs, deed het meer dan verdienstelijk. Er werd verloren van Rusland en Zwitserland, maar via zeges op Belgie en Egypte en een gelijkspel tegen Roemenie, kwam Oranje uit op de derde plaats. Achter Rusland en Roemenie.

Danny van Katwijk, Jeroen Holscher, Frank Krijger, Marco Beers, Bram van Mierlo, Frank van der Zanden, namen waarmee Weerman een Nederlands team wil formeren dat over drie jaar aansluiting heeft gevonden bij de mondiale subtop. Gisteren pakte de rebellenclub een punt af van Roemenie, dat echter steeds verder afglijdt op de internationale schaal. Drie jaar geleden eindigden de Roemenen nog als derde op de A-WK, eerder dit jaar was de tiende plaats het eindstation. Nederland had de winst voor het grijpen. Nadat Peter Portengen en Schuurs (met Harold Nusser de enige Limburger in de ploeg) mogelijkheden lieten liggen om de Roemenen op drie punten te zetten, werd de voorsprong van 21-19 in de slotminuten weggegeven: 21-21.

Peilers

Gebrek aan ervaring en routine, wist Weerman, die tevreden had geconstateerd dat zijn ploeg “iets uitstraalt”. Het enthousiasme waarmee de coach zelf zijn werk pleegt te doen, lijkt in ieder geval overgeslagen op zijn spelers. Een gebalde vuist, de high-five, ze leken terug van heel lang weggeweest. “Ik kan allemaal maar werken met spelers die bezieling hebben, omdat ik dat zelf ook heb”, legde Weerman uit. Enthousiasme, snelheid en bewegelijkheid moeten de belangrijkste peilers worden onder het Nederlands team. Weerman: “Als je fysiek zover wilt komen als Rusland en Roemenie moet je alleen maar handballen. Dat kan in Nederland niet en dus moeten wij het hebben van andere dingen.”

Een opvallende verschijning in het team dat gelijk speelde tegen Roemenie, was rechterhoek-speler Tom Klein Gansey, die zes doelpogingen waagde en er vier bekroond zag. “Hij heeft een goede prestatie geleverd”, zei Weerman over het ongecompliceerde spel van de speler van Olympia Hengelo. “Een geboren Twent, recht-toe-recht-aan, zonder poespas en niet van die tierelantijnballen zoals Portengen en Nijdam.” Of Klein Gansey (25) de speler van de toekomst is, betwijfelt Weerman. “Hij heeft veel beperkingen en hij speelt bij een club die drie keer anderhalf uur per week traint. Hij moet in zichzelf investeren door extra te gaan trainen bij De Gazellen of bij Arnhem. Als hij die tien uur niet haalt, is hij weg.”

Van concessies wil Weerman niet weten, hoewel hij bereid is een oogje dicht te knijpen wanneer Schuurs en Van Olphen een training overslaan. Zij moeten straks met de momenteel geblesseerde Claus Veerman en Job Hagreize de kern vormen van het nationale team. “Schuurs en Van Olphen hebben een enorme voorbeeld-functie”, aldus Weerman, die over zichzelf zei: “Pas over drie jaar kan je zeggen of Weerman een goede of een slechte coach is. Dan hebben we wat bereikt of niet.”

Het wachten is nu nog op medewerking van de bond. Spelers, trainers en clubs zijn voor het grootste deel bereid veel tijd, energie en geld te steken in de ontwikkeling van een nieuwe nationale ploeg, maar van bondszijde heeft Weerman weinig tot niets vernomen. “De bond moet ons garanderen dat we 25 tot dertig interlands per jaar kunnen spelen”, oordeelde Weerman. “Ze zouden hier in Haarlem al moeten proberen uitnodigen los te krijgen. Ook moet de bond ervoor zorgen dat er een goed begeleidingsteam rond Oranje komt. Ik heb de laatste weken veel tijd moeten steken in zaken als nieuwe trainingspakken en andere commerciele dingen. Daar moet ik mij niet mee bemoeien, ik moet met de ploeg bezig zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden