Weerman Pien

Het boegbeeld van weerkundig Vlaanderen, weerman Armand Pien, is gisterochtend op 83-jarige leeftijd aan een hartinfarct overleden. Pien was 37 jaar lang het weergezicht op de Vlaamse televisie.

Geboren op 2 januari 1920 in Gent heeft Armand Nicolas Pien zich niet alleen opgewerkt tot een uitstekend weerman in dienst van het Koninklijk Meteorologisch Instituut -hij was ook astronoom, mediaman, wiskundeleraar, planetariumdirecteur en zelfs acteur. Dat toneelspelen kwam hem als weerman goed van pas, vooral wanneer hij het mis had. Hij presteerde het om een keer met een van schaamte rood geverfd gezicht op televisie te verschijnen. Juist bij dat soort gelegenheden haalde Pien de grootste kijkdichtheid. ,,In 1953, toen ik met het weerbericht begon, was mijn woord wet. Als het goed weer was, kwamen de mensen mij bedanken, bij slecht weer keken ze kwaad naar mij. Ik wás het weer'', aldus Pien.

Armand Pien hield op 31 augustus 1990 zijn laatste praatje voor de BRT. In totaal verzorgde hij 5000 weerpraatjes op tv en 3000 op de radio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden