Weeranalyse / Winter en winterweer

De zon staat vandaag loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Dat betekent dat op het noordelijk halfrond de astronomische winter van start gaat. Het tijdstip waarop dat in onze tijdszone gebeurt is 13.42 uur.

door Jan Visser

De kortste dag houdt niet in dat de zon vandaag het laatst opkomt en het vroegst ondergaat: de 'avondkorting' is al na 13 december voorbij, de ochtenden worden tot voorbij kerst nog iets korter. Dat komt omdat onze planeet geen cirkelvormige baan maakt rond de zon. De aarde beweegt daardoor in de winter iets sneller dan in de zomer, met als gevolg dat de zon dagelijks wat later door het zuiden gaat. Vanwege de schuine stand van de aardas zijn de dagen in het hoge noorden het kortst.

In de Zweedse stad Göteborg blijft de zon vandaag 17 uur en 34 minuten beneden de horizon, in Lulea aan de Botnische Golf 21 uur en 7 minuten en in Kiruna komt de zon helemaal niet op. Op de Noordpool blijft de zon zes maanden onder de horizon, maar het is er niet steeds volkomen donker. Het schemert nog weken: vanaf 9 oktober tot begin maart is er echter geen schemering en vanaf 13 november is het volkomen donker omdat de zon dan 18 graden onder de horizon staat. Dan is de astronomische schemering aangebroken.

Het begin van de winter valt samen met een tamelijk koude fase. Gisterochtend werd het op Gilze-Rijen -7,4, in Eindhoven -7,2 en in Hoensbroek -6,8°, de maxima liepen uiteen tussen 1,1 in Arcen en 6,8° op Vlieland.

Vanochtend vriest het wederom matig, lokaal mogelijk -8 graden. Ook vanmiddag komt het kwik op de meeste plaatsen niet boven het vriespunt uit. Dat komt omdat de wind tussen een koud hogedrukgebied boven het Europese vasteland en een zwakke (hoogte)storing uit het zuidoosten waait. Verder is er in het noorden en noordwesten wat bewolking, elders wordt het wederom een zonnige dag.

Morgen wordt een waterkoude dag. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig, daarna gaat het kwik weliswaar langzaam stijgen, maar tegelijkertijd steekt een straffe zuidwester op. Aan zee wordt de wind tijdens de middag en avond hard tot stormachtig. Het gaat bovendien regenen en aanvankelijk is er ook kans op sneeuw.

Donderdag en vrijdag is het zacht, winderig en periodiek valt er regen of komt het tot buien. Tijdens de kerstdagen koelt het weer af.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden