Weeranalyse / Kraan gaat even dicht

De Rijn bij Lobith stond gisterochtend met 14,26 meter boven NAP 7,36 meter hoger dan eind september. Na een nieuw waterballet is januari op veel plaatsen de grens van 100 mm ruim gepasseerd. Kortom, Nederland weet weer wat regenen is. Dat is geen reden tot ongerustheid (Journaalpresentatrice Sacha de Boer vroeg vorige week verontwaardigd aan Erwin Kroll of de zon 'ooit nog eens ging schijnen'), zulks past bij het Hollandse klimaat wanneer Thialf geen acte de présence geeft. Onder invloed van een ijzig hoog boven Scandinavië zijn de neerslagkansen vandaag en morgen klein. Verder wordt de zachte lucht verdreven en dat proces verloopt vlotter dan zich in het weekeinde liet aanzien.

Vandaag stroomt achter een koufront (vanochtend eerst nog regenkansen in het zuiden/zuidwesten) minder zachte lucht binnen. In het oosten worden geen hogere temperaturen dan circa 4 graden verwacht, in het zuidwesten vanochtend eerst nog rond 8 graden. De wind neemt af en wordt zwak tot matig uit het noordoosten. Niet onvermeld mag blijven dat vooral vanmiddag de zon regionaal schijnt.

Komende nacht gaat het op veel plaatsen licht vriezen, in het noordoosten is woensdagochtend lokaal circa –£176; mogelijk. In de middag loopt de temperatuur op naar 2-3 graden.

Het weerbeeld kenmerkt zich woensdag door geregeld zon en een zwakke wind tussen oost en zuid. Donderdag kan een warmtefront enige neerslag veroorzaken, de atmosfeermodellen stroken evenwel niet met elkaar ofwel het zou ook pas vrijdag tot regen en/of sneeuw kunnen komen en de Duitsers verwachten woensdagmiddag al wat sneeuw! Daarna wordt het vrij zacht (rond zaterdag een graad of 7), vanaf begin volgende week neemt de kans op winterkou toe. De luchtdruk boven Rusland stijgt, ook bij Groenland/IJsland wordt de zaak op slot gegooid en een depressie tussen Schotland en IJsland beweegt zich naar het zuiden.

Gisteren een totaal verregende dag met vooral in de westelijke helft van het land veel regen. In Berkmeer (KK) viel 30 mm, Krommenie 25, Aalsmeer en Alkmaar 24 en De Bilt 20 mm. Opmerkelijk koud in de Amerikaanse staat Minnesota waar International Falls ¿ì20 registreerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden