Weer zo'n als wetenschap gepresenteerd bakerpraatje

Valt er op basis van Breedlove's onderzoek iets zinnigs te zeggen over mogelijke biologische verschillen tussen homo- en heteroseksuelen? Dat blijft lastig, want zo vastomlijnd liggen deze categorieën niet. De seksuoloog Kinsey heeft vijftig jaar geleden al gradaties aangebracht in homo- en heteroseksualiteit.

Frans van Delft

Is de gelukkig getrouwde man met vrouw en kind, die een paar keer per jaar op een ontmoetingsplaats voor homo's aan zijn gerief komt, homo?

Ander probleem: het onderzoek van Breedlove meet gemiddelden en daarmee kun je alle kanten op, zolang je alle uitzonderingen maar blijft wegdenken. Er schijnen immers duidelijk veel lesbo's te bestaan, die gezien haar vingerlengtes wetenschappelijk gezien hartstikke hetero zouden moeten zijn. Ook nu hoor je het cliché dat de homobeweging blij moet zijn met dit soort onderzoek, want je mag tenminste wetenschappelijk verantwoord homo-zijn. Het probleem echter met wetenschappelijke theorieën over homoseksualiteit is vaak, dat al of niet bewust gezocht wordt naar de oorzaken ervan. Dit wijst op een gebrekkige acceptatie. Je zou homoseksualiteit namelijk ook kunnen zien als een normale, veelvoorkomende en misschien wel biologisch noodzakelijke variant in het driftleven van mens en dier. Deze stelling wordt uitputtend aangetoond in de vorig jaar verschenen studie 'Biological Exuberance' van Bruce Bagemihl (St. Martin's Press), waarin homoseksueel gedrag van allerlei verschillende diersoorten wordt beschreven (en niet verklaard) -ook van diersoorten zonder ringvinger. Halve meeuwenpopulaties blijken lesbisch en ook dolfijnen doen het met geslachtsgenoten. Wat zeggen de lesbische ratjes uit het onderzoek van Breedlove, die in de baarmoeder tussen testosteron lekkende broertjes hebben gelegen, nou precies? Naar alle waarschijnlijkheid zal de studie van Breedlove eenzelfde lot beschoren zijn als het roemruchte onderzoek dat Swaab elf jaar geleden deed naar de hersens van homo's. Zo ongeveer bij verschijning bleek dat onderzoek al achterhaald of domweg onjuist, maar als bakerpraatje leefde het nog jaren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden