Weer zeven verdachten mislukte aanslagen Londen opgepakt

(Novum/AP) - De Britse politie heeft zondag nog eens zeven verdachten gearresteerd van de mislukte aanslagen van 21 juli op drie metrotreinen en een bus in Londen. De arrestaties werden verricht bij huiszoekingen op twee adressen in Brighton, aan de zuidkust van Engeland.

Een woordvoerster van de politie zei dat het bij de arrestanten gaat om zes mannen en een vrouw. Zij zei dat het duidelijk is dat er meer mensen betrokken waren bij de aanslagen van 7 en 21 juli, in de zin dat zij de daders een schuilplaats en geld hebben aangeboden, of anderszins hebben geholpen. Zij verschafte weinig bijzonderheden, maar de politie is nog op zoek naar degenen die de daders hebben gerekruteerd of aangestuurd en die de bommen in elkaar hebben gezet.

Bij de aanslagen van 7 juli vielen 56 doden, inclusief de vier daders. Bij de aanslagen van twee weken later vielen geen slachtoffers, volgens de politie doordat de bommen niet goed tot ontsteking waren gekomen.

In de Noord-Italiaanse stad Brescia is zondag nog een broer van een van de hoofdverdachten opgepakt. De man, Fati Issac, wordt volgens het Italiaanse persbureau ANSA verdacht van het vernietigen of verbergen van voor een onderzoek gezochte documenten, maar vooralsnog niet van terroristische activiteiten. Issac is een broer van Osman Hussain, die afgelopen vrijdag in het appartement van weer een andere broer, Remzi Issac, in Rome werd gearresteerd nadat hij uit Engeland was gevlucht.

Osman Hussain is volgens de Italiaanse autoriteiten ook bekend als Hamdi Issac. Hij zou onder die naam in Ethiopië geboren zijn, maar bij zijn asielaanvraag in Groot-Brittannië valselijk Somalië als zijn geboorteland hebben opgegeven. De Britse regering heeft Italië om zijn uitlevering gevraagd. Volgens zijn advocate, Antonietta Sonnessa, zal hij zich daar waarschijnlijk tegen verzetten.

Hussain wordt ervan verdacht op 21 juli te hebben geprobeerd een bom te laten ontploffen in het metrostation Shepherd's Bush in Londen. Volgens een bron die op de hoogte is van het onderzoek heeft hij tegen zijn ondervragers gezegd dat de actie was ingegeven door woede over de oorlog in Irak. Het zou niet de bedoeling van hem en de overige daders zijn geweest om mensen te doden; daarvoor was de explosieve lading te zwak. De krant La Repubblica schreef dat Hussain had gezegd dat ene 'Muktar' de leiding had. "Muktar liet ons video's zien met beelden van de oorlog in Irak", zei Hussain volgens Italiaanse kranten.

Muktar Said Ibrahim of Muktar Mohammed Said (27) werd vrijdag in Londen gearresteerd. De in Ethiopië geboren Brit zou explosieven hebben gelegd in een dubbeldekker in Hackney in het oosten van Londen. Een andere verdachte in Londen, Ramzi Mohammed, zou getracht hebben een bom te laten ontploffen in het metrostation Oval. Yasin Hassan Omar, de vierde verdachte van de mislukte aanslagen van 21 juli, werd afgelopen woensdag opgepakt in Birmingham.

The Sunday Telegraph berichtte dat Hussain enkele uren voor zijn aanhouding in Rome met Saudi-Arabië had gebeld. Een andere krant, The Sunday Times, schreef dat Muktar in 2003 een maand lang in Saudi-Arabië was geweest en tegen vrienden had gezegd dat hij daar een training had ondergaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden