Weer zes jaar geëist tegen ex-neuroloog Jansen

Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep wederom zes jaar tegen ex-neuroloog Ernst Jansen, de man die beschuldigd wordt van het stellen van 'hap-snap-diagnoses'.

Jansen Steur ging in hoger beroep tegen de drie jaar onvoorwaardelijke celstraf die de rechtbank Almelo hem ongeveer een jaar geleden oplegde. Eerder had het Openbaar Ministerie ook al zes jaar tegen de ex-neuroloog geëist. Aan die eis houden ze vast, ondanks dat Jansen vandaag verminderd toerekeningsvatbaar werd verklaard.

Jansen had - zo oordeelden de rechters vorig jaar - zijn patiënten ernstige schade berokkend door hun ziektes aan te praten die ze niet hadden. Ze hielden Jansen ook verantwoordelijk voor de zelfdoding van een van hen - een vrouw bij wie hij psychische problemen negeerde. Hij bleef haar ten onrechte zeggen dat ze dement was.

Het beste voor zijn patiënten
Jansen presenteerde zich aan het begin van de zaak als een bekwame arts die echt het beste wilde voor zijn patiënten. Als een arts die soms vroege diagnoses stelde, om mensen maar zo snel mogelijk aan een effectief medicijn te krijgen.

Het was een betoog dat hij bleef volhouden. Jos Snoek, een collega van hem, viel als getuige heftig tegen hem uit en betichtte hem van 'hap-snap-diagnoses'. Dat maakte het beeld van Jansen als begaafd arts ongeloofwaardig.

Zelf ziek in de hersenen
Vandaag lag de nadruk op de hersens van Jansen zelf. De advocaat van de voormalig arts had om aanvullend onderzoek gevraagd voor het hoger beroep, dat diende in Arnhem. "Ik zei eerder dat ik goed zicht had op de hersenen van mijn patiënten. Maar eigenlijk was ik zelf ziek in mijn hersenen," zei Jansen.

De arts werd inderdaad vandaag verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, waarschijnlijk vanwege zijn eerdere drank- en drugsverslaving. Dat hij hersenletsel heeft opgelopen door een ernstig auto-ongeluk in 1990 is onwaarschijnlijk, maar tegelijkertijd niet uit te sluiten, zeiden deskundigen.

Narcist
Jansen vertoont volgens hen narcistisch gedrag. Het zware auto-ongeluk heeft voor lichamelijke en psychische schade gezorgd, zeggen zij. Na het ongeluk miste Jansen de bewondering en aandacht van zijn patiënten, waardoor hij nog harder ging werken, uitgeput raakte en verder afgleed.

Of het auto-ongeluk een verklaring is voor de medische missers van Jansen, is volgens de deskundigen niet te beantwoorden. Voor het ongeluk zou hij ook al 'vreemd' gedrag hebben vertoond. Zo gooide hij eens een asbak naar een patiënt die hem kritisch bevroeg.

De uitspraak in het hoger beroep is naar verwachting 18 juni.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden