Weer zachte maand?

Niet overal in ons land is januari extreem zacht geweest. Vanwege vier dagen met matige vorst op rij, boekte vliegbasis Twenthe geen warmterecord. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 6,1º, in 1975 werd gemiddeld 6,2º gemeten. De grootste tik aan de concurrentie werd uitgedeeld in de Kop van Noord-Holland. In Den Helder (meetpunt De Kooy) kwam januari uit op gemiddeld 7,6º tegen 6,5º in 1975. Van de ongeveer 30 automatische KNMI stations had Vlissingen met gemiddeld 7,8º het hoogste januarigemiddelde.

Ook in het buitenland was januari een extreem zachte maand: So warm war er noch nie berichtte de Oostenrijkse weerdienst. In het grootste deel van het Alpenland is de eerste maand van het jaar 4 tot 6º te zacht geweest, in Oost-Oostenrijk waren de afwijkingen zelfs nog groter. Ook in Noord-Europa was het relatief zacht, maar in de meeste streken werd het geen record omdat het later in de maand begon te winteren. Met gemiddeld -17,7º rapporteerde het Noorse Kautokeino een 1,7º te koude januari: op de 30ste werd in Karasjok -37,8º gemeten. Bijzonder grote afwijkingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde werden geregistreerd in het Midden-Siberisch Plateau. De afwijkingen waren daar 10 tot 13º boven normaal.

Met februari op de kalender lijkt ons land aan een volgende zachte maand begonnen zijn. Op de tiendaagse verwachtingskaarten van het Europese weercentrum is er weinig ruimte voor koude oplossingen. De westcirculatie op de Atlantische Oceaan zet volgende week weliswaar laag in (45-50 graden noorderbreedte) maar uiteindelijk buigen de depressies naar het Noordzeegebied af. Daardoor breekt vanaf het midden van de week wederom een onstuimige en natte periode aan.

Dit weekeinde verplaatst een krachtig hogedrukgebied boven Ierland zich over de Benelux naar het oosten. Dankzij het hogedrukgebied isl het rustig weer en valt er weinig of geen regen. Ondertussen wordt een nieuwe Atlantische hogedrukcel opgenomen in een ander hogedrukgebied boven Groenland. Aan de oostzijde van dit hoog toucheert maandag/dinsdag koude lucht het Noordzeegebied. Vanochtend zijn er wolkenvelden, hier en daar schijnt de zon, de temperatuur loopt op naar een graad of 10. Vanmiddag passeer een zwak frontaal systeem met wat (mot)regen, vrijdagavond klaart het op. De wind ruimt van west tot zuidwest naar noordwest en wordt in het Waddengebied tijdelijk krachtig. Gistermiddag regionaal opklarend, weinig wind en 11º. Voorjaarsachtig dus!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden