Weer Zaanse Monet te koop

Opnieuw komt er een schilderij op de markt dat Claude Monet maakte in de Zaanstreek. Het Zaans Museum zoekt een mecenas. interview

Mecenas gezocht! Net als vorig jaar komt een van de 25 schilderijen die de Franse impressionist Claude Monet in 1871 in Zaandam schilderde op de markt. Net als vorig jaar wil het Zaans Museum dat schilderij kopen. Maar lukt het om opnieuw een à anderhalf miljoen euro bijeen te krijgen? Directeur Jan Hovers is hoopvol.

Een tweede Monet kopen uit zijn Zaanse periode? Wat is het nut daarvan?

"Het schilderij dat op 3 februari bij Sotheby's wordt geveild is 'Molen het Oosterkattegat'. Monet schilderde het direct links van het schilderij 'De Voorzaan en de Westerhem', dat we vorig jaar kochten. Al schilderde hij beide doeken binnen vier maanden tijd, de stijl is heel verschillend. Het te veilen schilderij is veel verfijnder en traditioneler geschilderd. Het schilderij in ons bezit is experimenteler, impressionistischer. Het is erg interessant om beide werken te hebben, omdat je zo goed kunt zien wat voor ontwikkeling hij doormaakte."

Welk van de twee Monets is het beste?

"Dat kun je niet zo zeggen. Het ongeoefende oog vindt 'Molen het Oosterkattegat' waarschijnlijk mooier. Het is kleurrijker. Maar de kenner zal 'De Voorzaan en de Westerhem' interessanter vinden. Monet experimenteert daar met een lichtere toets en beweegt daar al naar het impressionisme toe."

Vorig jaar wist u de Vereniging Rembrandt, andere fondsen en Zaanse instanties te bewegen geld te geven. Ze zien u weer aankomen!

"Dat dachten we ook. Bovendien hebben we nu te maken met een veiling, waarbij we snel moeten handelen. Bij de Vereniging Rembrandt duurt de procedure zo lang dat we al niet op die hulp rekenden. Maar vanochtend werd ik gebeld door de vereniging zelf. Ik kan een spoedaanvraag doen en zo misschien toch op geld rekenen. We benaderen de andere fondsen ook weer. Want dat hoeft niet helemaal kansloos te zijn, bewijst 'Rembrandt'.

"Maar daarnaast zoeken we de pers, omdat we hopen zo een mecenas te vinden. Iemand - het mag natuurlijk ook een bedrijf of fonds zijn - die het werk wil kopen en in ons museum wil hangen. Dan komt het ten goede aan de samenleving. Een investering in een van de drie beste impressionistische schilders is altijd verstandig."

Wat als het dit keer niet lukt?

"Er zijn ruim tien Monets uit zijn Zaanse periode in particulier bezit, de andere zijn van musea. De kans dat er nog een Zaanse Monet op de markt komt, is dus erg klein. Het zou heel verdrietig zijn als het ons nu niet zou lukken. Dit is echt een buitenkans. Maar we moeten realistisch zijn: een miljoen euro is een enorme hoeveelheid geld."

Nog in particuliere handen

'Molen het Oosterkattegat' is pas drie jaar in het bezit van de huidige eigenaar. Die kocht het werk in 2013 voor 1,4 miljoen euro, ook op een veiling bij Sotheby's. Het schilderij was altijd in privébezit, de eerste eigenaar was de beroemde kunsthandel Galerie Durand-Ruel uit Parijs.

Het schilderij is twee maal op Nederlandse bodem te zien geweest: bij een expositie in de Haagsche Kunstkring in 1893, in het Stedelijk Museum in 1930 en in het Van Gogh Museum in 1986-87 bij de tentoonstelling Monet in Holland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden