Weer wolf dood gevonden in Nederland

Het kadaver van de wolf werd langs de A28 tussen Hoogeveen en Meppel aangetroffen. Beeld ANP
Het kadaver van de wolf werd langs de A28 tussen Hoogeveen en Meppel aangetroffen.Beeld ANP

Er moest uitgebreid sectieonderzoek aan te pas komen, maar het staat vast: er is weer een wolf in Nederland gevonden. Het kadaver van het dier werd gisterochtend langs de A28 tussen Hoogeveen en Meppel aangetroffen. Bijzonder is het zeker, maar de vondst betekent nog niet de definitieve terugkomst van de wolf in Nederland.

Even was Pim Lollinga van de Stichting Faunavisie Wildcare bang dat het om weer een grap ging, zoals bij de wolf in Luttelgeest, die bleek te zijn doodgeschoten in Oost-Europa. Maar toen Lollinga het dode dier voor zich had, zag hij een jongvolwassen mannetjeswolf, ruim vijftig kilo. “Door de vervilte conditie van de vacht denk ik dat het om een wilde wolf gaat.”

De dierenambulance bracht het dode dier bij de opvang. Keurig volgens het ‘wolvendraaiboek’ is het beest vervolgens naar het Dutch Wildlife Centre in Utrecht gebracht voor definitief onderzoek. Inspectie van het gebit, skelet en de bouw toont aan dat het een mannelijke wolf van 1,5 jaar oud is. “We kunnen inderdaad bevestigen dat het dier is aangereden op de vindplek en niet daarheen versleept is”, zegt een woordvoerster van de provincie Drenthe. “Of het een wilde wolf, is kunnen we nog niet met zekerheid vaststellen.”

Kans op een wolven in Nederland steeds groter.

Het is de derde bevestigde waarneming van een wolf in twee jaar tijd. Goed nieuws voor liefhebbers van wilde natuur, maar het duurt nog even voordat de wolf een echte bewoner van Nederland is. “We gaan pas van vestiging uit als een roedel van vader, moeder en jongen een territorium heeft”, zegt Leo Linnartz van organisatie Wolven in Nederland. De dieren moeten dus ook langdurig op één plek blijven. De kans op een wolven in Nederland wordt met het jaar groter. Vlak over de grens in Duitsland zijn ieder jaar grof geschat 75 tot 100 jonge wolven op zoek naar nieuw leefgebied. “Jonge wolven blijven na hun pubertijd zwerven tot zij een leuke partner en geschikt territorium hebben gevonden. Die ontmoeting kan ook in Nederland plaatsvinden”, aldus Linnartz. Op de Veluwe of Oostvaardersplassen kunnen wolven prima gedijen.

Boeren en bewoners van de grensgebieden Drenthe en Overijssel krijgen al sinds twee jaar voorlichting hoe zij met de komst van de wolf moeten omgaan. Het advies als zij ooit oog in oog met een wolf komen te staan? “Neem snel een foto en spring een gat in de lucht”, zegt Linnartz lachend. “Wolven vallen niet zomaar aan. Meestal rennen ze juist weg.” Komt ie wel op je af, dan is het waarschijnlijk toch een uit de kluiten gewassen hond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden