Weer werkstraffen om brand voor leiding Chemie-Pack

(TROUW)

Drie leidinggevenden van het bedrijf Chemie-Pack zijn gisteren in hoger beroep veroordeeld tot werkstraffen oplopend tot 216 uur. De directeur en de veiligheidscoördinator kregen bovendien ieder zes maanden voorwaardelijke celstraf en een beroepsverbod van twee jaar. De productieleider kreeg 162 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijk.

Het gerechtshof in Den Bosch houdt de drie verantwoordelijk voor het niet goed naleven van de vergunning en het niet nemen van de juiste veiligheids- en milieumaatregelen. Het bedrijf zelf krijgt een boete van 730.000 euro.

Door de slechte veiligheid kon in januari 2011 een enorme brand ontstaan op het terrein van het bedrijf in Moerdijk, waar grote hoeveelheden chemicaliën waren opgeslagen. De directe oorzaak van de brand was een bevroren pomp die door een medewerker met een brander werd ontdooid. Het bedrijf is vrijgesproken van opzettelijke brandstichting.

De schade als gevolg van de vuurzee is geraamd op 75 miljoen euro. De brand had grote gevolgen voor het milieu en veel mensen hebben gezondheidsklachten gemeld.

Het verschil met het vonnis van de rechtbank in 2012 is dat de drie leidinggevenden niet verantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan van de brand. Ze wisten dat er problemen waren met bevroren pompen en deden daar niets aan, maar ze waren volgens het hof niet op de hoogte van het feit dat open vuur werd gebruikt om die te ontdooien.

Toch zijn de opgelegde straffen niet veel lager dan destijds bij de rechtbank. De directeur en de veiligheidscoördinator kregen toen bijvoorbeeld 240 uur werkstraf. De boete voor het bedrijf zelf is nu zelfs hoger: 730.000 in plaats van 400.000 euro.

Het Openbaar Ministerie wil eerst de uitspraak bestuderen en reageert dan pas inhoudelijk op het vonnis, liet een woordvoerder weten.

Ronald Drenth, advocaat van de directeur van Chemie-Pack, noemt het vonnis 'goed nieuws'. Zijn cliënt is ontzettend opgelucht. Wel heeft de directeur grote moeite met de in zijn ogen zware straffen voor de overige leidinggevenden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden