Weer wachten met frequenties

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft gisteren bepaald dat het demissionaire kabinet niet verder mag gaan met de voorbereidingen om de FM-frequenties onder commerciële radiozenders te verdelen.

Een kamermeerderheid, met onder meer coalitiepartij VVD en oppositiepartij PvdA, verklaarde de verdeling van frequenties controversieel. Het besluit is een flinke streep door de rekening van het kabinet en de radiozenders, omdat de duidelijkheid over wie welke frequentie krijgt opnieuw langer uitblijft.

Vorige maand bepaalde de bestuursrechter in Rotterdam dat het kabinet haast moet maken met de verdeling van radiofrequenties. De discussie over hoe die verdeeld moeten worden, sleept zich al jaren voort.

Nu kreeg het kabinet door de bestuursrechter opgedragen vóór 1 januari een verdeling van frequenties aan te kondigen, zodat op 1 juni volgend jaar de zenders voor de komende acht jaar hun plek in de ether kunnen innemen. De rechter liet het kabinet vrij of het een veiling of een vergelijkende toets als verdeelmethode wil gebruiken.

In het regeerakkoord bepaalden de coalitiepartijen CDA, LPF en VVD dat ze de radiofrequenties via een vergelijkende toets wilden verdelen. Daarbij gelden zaken als omzet en bereik als vergelijkingsmateriaal.

Vooral de oppositiepartijen vinden het onderwerp te omstreden om door een net gevallen kabinet af te laten handelen. Zij willen dat het nieuwe kabinet zich erover buigt. Na de Kamerverkiezingen en de formatie van een nieuw kabinet is er vervolgens pas op zijn vroegst in het voorjaar van 2003 duidelijkheid over de verdeling van radiofrequenties.

,,Een zwarte dag voor de Nederlandse politiek'', noemt Michiel Bicker Caarten, directeur van Business News Radio het verdere uitstel. Hij kondigt opnieuw juridische stappen aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden