Weer vredespoging Soedan

De Soedanese regering en de rebellen uit Darfur hervatten vandaag de vredesbesprekingen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

door Ilona Eveleens

Na een onderbreking van een half jaar zijn de politieke en de militaire situatie veranderd. Er is inmiddels flinke internationale druk op de regering en de rebellenbewegingen van de westelijke provincie Darfur om voor 9 juli tot een akkoord te komen. Op die dag moet de nieuwe Soedanese grondwet worden goedgekeurd, die is opgesteld nadat begin dit jaar een einde kwam aan de oorlog tussen de regering en rebellen in het zuiden van Soedan.

Sinds de besprekingen over het westelijke Darfur in december vorig jaar werden afgebroken is de regering tegemoet gekomen aan enige eisen van de rebellen, zoals de stopzetting van militaire vluchten boven Darfur. Of de rebellen nu bereid zijn tot een compromis is de vraag. Misschien komen ze vandaag te laat in Abuja, onder het mom van ingewikkelde reisschema's. Zij dralen omdat er fikse onderlinge problemen zijn ontstaan tussen de twee belangrijkste bewegingen, de JEM en de SLA. Dat leidde onlangs zelfs tot een gewapend treffen.

Mogelijk wil de regering een positief gebaar maken, nadat eerder deze week het internationaal strafhof in Den Haag het onderzoek begon naar 51 Soedanezen op een geheime VN-lijst, die verantwoordelijk worden geacht voor oorlogsmisdaden in Darfur. Soedan weigert mee te werken aan dat onderzoek. Maar mensenrechtengroepen speculeren dat onder meer de naam van vice-president Ali Osman Taha op de lijst prijkt. Hij is namens de regering de hoofdonderhandelaar in de Darfurbesprekingen.

Het is overigens onduidelijk wie nu aan de touwtjes trekt in de Soedanese hoofdstad Khartoem: de politieke leiders of de veiligheidssdiensten. Tussen hen speelt zich een machtsstrijd af. Een voorbeeld daarvan is de recente arrestatie van twee medewerkers van Artsen zonder Grenzen. Het lijkt erop dat de bazen van de veiligheidsdiensten de aanhoudingen gelastten, en dat de regering vervolgens probeert de zaak te sussen na buitenlandse kritiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden