Weer voedsel voor Tamils Sri Lanka

COLOMBO (AP) - Er lijkt een einde gekomen aan het uithongeren van zo'n 200 000 Tamil vluchtelingen in het noorden van Sri Lanka. Gisteren reden 29 vrachtwagens gevuld met voedsel naar de vluchtelingen, die in erbarmelijke omstandigheden verkeren.

Maandag waren al tien vrachtwagens op pad gegaan, maar de zakken meel bleken na aankomst verrot vanwege de overvloedige regenval.

Het is de bedoeling dat vanaf vandaag weer dagelijks vijftig met hulpgoederen gevulde vrachtwagens naar het noorden rijden. De toestand van de vluchtelingen wordt daarmee weer enigszins dragelijk, zo zeggen hulpverleners van het Rode Kruis. De vluchtelingen waren al meer dan drie weken afgesneden van alle levensbehoeften.

De blokkade door het regeringsleger werd afgekondigd na de val van de militaire basis bij Mullaittivu, waarbij vermoedelijk zo'n 1.400 regeringsmilitairen zijn gesneuveld.

Het leger heeft versterkingen en voorraden aangevoerd voor een slotoffensief tegen het voornaamste militaire bolwerk van de guerrillastrijders, Kilinochchi, het doel van een 17 dagen oude campagne. Volgens lokale Rode-Kruisfunctionarissen ligt 75 tot 80 procent van de stad in puin. De bevolking is gevlucht en de enigen die zijn achtergebleven zijn Tamil-Tijgers.

Amnesty International zegt in een vandaag verschenen rapport dat de mensenrechtsituatie op Sri Lanka nog steeds zorgelijk is. “De regering weigert maatregelen te nemen om de mensenrechten daadwerkelijk te beschermen. De schendingen worden verdedigd door erop te wijzen dat er op Sri Lanka een oorlog woedt.”

“Dat is op zijn minst dubbelhartig. Onschuldige burgers, onder wie ook kinderen, zijn bewust het doelwit van marteling met electrische schokken of verkrachting. Dit kan nooit worden gerechtvaardigd” aldus Amnesty.

“Hoewel de situatie duidelijk is verbeterd sinds eind jaren '80 komen executies, verdwijningen en martelingen nog steeds voor.”

Amnesty bezocht begin van dit jaar het land dat in een burgeroorlog verwikkeld is. Volgens de organisatie hebben regeringstroepen in begin 1995 duizenden Tamils vastgezet. Velen werden gemarteld of geëxecuteerd, meer dan zestig Tamils verdwenen.

Amnesty maakt zich ook zorgen over mensenrechtenschendingen uit het verleden die ongestraft blijven. Er zijn slechts enkele rechtszaken gestart tegen leden van veiligheidstroepen. De organisatie dringt er ook bij de rebellen van de Tamil Tijgers op aan beter met de mensenrechten om te springen. De Tijgers worden opgeroepen zich duidelijk uit te spreken tegen het willekeurig doden van burgers en dit te verbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden