Weer vergeefs beroep op Smits

ZOETERMEER - Bondscoach Lucien van Kersschaever deed een dappere poging, maar zag zijn missie jammerlijk stranden. Ook de komende periode zal Rik Smits, Nederlands beste basketballer, niet voor het Nederlands team in actie komen. Kersschaever: “In zijn hart wil Smits wel voor Oranje spelen, maar het risico blijft voor hem gewoon te groot”.

Gistermiddag maakte Van Kersschaever in Zoetermeer bekend welke zestien spelers geselecteerd zijn voor de EK-kwalificatieduels die het Nederlands team de komende maand afwerkt. De Belgische keuzeheer sprak van de kwalitatief sterkste selectie sinds jaren, waarin eigenlijk alleen de naam van Smits, spelend in de Amerikaanse NBA-competitie voor de Indiana Pacers, ontbreekt.

“Ik heb telefonisch contact met hem gezocht. Helaas bleek een optreden van Rik Smits in het Oranje-shirt nog steeds onhaalbaar”, zei Van Kersschaever. “Het grote probleem blijft zijn blessuregevoeligheid. Zijn vrouw vertelde dat Rik deze zomer voor het eerst sinds tijden weer eens zonder pijn door het huis heeft kunnen lopen. En aangezien zijn contract bij de Pacers dit jaar afloopt, is het begrijpelijk dat hij het risico niet wil nemen.”

Andere Nederlandse toppers die in het buitenland spelen zoals Geert Hammink (Alba Berlin), Serge Zwikker (Taugres) en Vincent Krieger (Besancon) konden door de bond wel eenvoudig worden opgeroepen. Volgens Van Kersschaever een bewijs dat het project Nederlandse Basketball Top (NBT) zijn vruchten begint af te werpen.

“In een kort tijdsbestek zijn we erin geslaagd de aantrekkingskracht van het Nederlands team behoorlijk te vergroten. Ik merk dat zowel de spelers als hun clubs positiever tegenover Oranje staan dan voorheen.”

Het project werd anderhalf jaar geleden opgestart onder auspiciën van de basketbalbond. Doel is de verdere professionalisering van de nationale basketbalploegen. Ruim achttien maanden na het begin gaat nog niet alles zoals vooraf verwacht - de jaarbegroting van de stichting NBT is bijvoorbeeld teruggeschroefd tot acht ton - maar met name op sportief gebied hebben inmiddels progressieve ontwikkelingen plaatsgevonden.

Zo konden de internationals en andere talenten uit de nationale competitie deze zomer voor het eerst drie maanden lang trainen op basis van een financiële vergoeding. Daarnaast investeerde de technische staf deze winter in contacten met alle eredivisieclubs en buitenlandse verenigingen waar Nederlandse internationals op de loonlijst staan.

Van Kersschaever: “Met drie maanden durende trainingsstage was ik heel tevreden. In de negen maanden dat de spelers bij hun clubs trainen, staat de prestatie en het teambelang voorop. Trainers hebben dan nauwelijks tijd om elke speler afzonderlijk naar een hoger plan te brengen. Juist de zomermaanden zijn daarvoor uitermate geschikt.”

Veel hechter

“En wat de contacten met de clubs betreft, die zijn door onze inspanningen veel hechter geworden. Vroeger hadden we met sommige clubs nogal eens problemen. Dan zeiden ze: onze spelers zijn te vermoeid om met het Nederlands team in actie te komen. Nu voelen ze dat er respect is van onze kant en zijn ze eerder bereid mee te werken.”

Overigens is de mannenploeg reeds uitgeschakeld voor deelname aan het EK volgend jaar. Na nederlagen in de kwalificatiewedstrijden tegen Litouwen, Bosnië en Kroatië en overwinningen op Litouwen en Estland is Oranje in de poule kansloos voor een plaats bij de eerste drie. Primair staat handhaving op de vierde plaats, waardoor de nationale ploeg degradatie naar de C-poule ontloopt.

Ter voorbereiding op de drie resterende interlands tegen IJsland (op 25 november in Almere), Litouwen (de 28e in Vilnioes) en Bosnië (2 december in Sarajevo), speelt de mannenploeg op 21 en 22 november in de Zoetermeer Basketball Classic. Het deelnemersveld voor dit vierlandentoernooi wordt gecompleteerd door Nigeria, Hongarije en Griekenland, de winnaar van 1997. Hongarije is invaller voor de Oekraïne dat zich op bevel van de minister van sport afmeldde voor het toernooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden