Weer uitstel verbod op stroombad kip

null Beeld ANP
Beeld ANP

Veel kippen raken helemaal niet verdoofd als zij op hun kop in een elektrisch waterbad worden gehangen, alvorens ze worden gedood. Daarom zou deze methode sinds 2010 verboden zijn. De sector kreeg echter uitstel tot 2011 omdat de alternatieve verdovingsvorm nog onvoldoende ontwikkeld was. Nu geeft staatssecretaris Bleker (landbouw) de sector nog eens negen maanden respijt.

Drie jaar geleden bleek uit een wetenschappelijk rapport dat miljoenen kippen onvoldoende bedwelmd aan de slachtlijn worden gehangen. Voor veel kippen is de elektrische stroom niet voldoende om buiten bewustzijn te raken. Terwijl wettelijk is vastgesteld dat elk dier moet worden blootgesteld aan een minimumstroomsterkte van 100 milliampère (mA) werden ook sterktes van 20 mA gemeten. De tijd dat zij met hun kop in het water hangen varieerde van 4 tot 16 seconden.

Wantoestanden waar een einde aan moest komen. "Een marteling", aldus de Partij voor de Dieren. Er werd een alternatief gevonden: de kopverdover. Bij deze methode wordt de kop van de kip tussen twee elektroden geplaatst. Vorig jaar bleek het apparaat nog niet genoeg kippen per uur aan te kunnen, vandaar het uitstel van de staatssecretaris.

In een brief aan de Kamer meldt Bleker nu dat de nieuwe methode tegenvallende resultaten geeft, maar onduidelijk is wat precies de tegenvallers zijn. Een woordvoerder van Landbouw rept over een vaag technisch mankement. Naar zijn weten is nog geen enkele slachter overgestapt op de kopverdover.

Een andere reden dat Bleker uitstel geeft, is dat hij vreest dat de slacht zich verplaatst naar het buitenland waar het elektrische waterbad nog is toegestaan. "Dat kan naast economische schade ook nadelig zijn voor het welzijn van de vleeskuikens door een toename van de transporttijd", aldus Bleker in de brief.

De staatssecretaris wil het waterbad nog niet niet helemaal verbieden. Hij wil de industrie alleen verplichten om vanaf 1 september dit jaar een hogere stroomsterkte te gebruiken in het elektrobad waardoor verdoving wel gegarandeerd zou zijn. Dit hogere voltage verplicht hij nu nog niet, omdat daardoor ook bloedingen in de kip ontstaan en het vlees door de rode plekken nauwelijks nog kan worden verkocht.

23,5 x 23,5 cm per kip
Naast het uitstel op het verbod op de elektrobad, gaf staatssecretaris Bleker de kippensector afgelopen zomer ook nog eens tien jaar de tijd om snavels te verkorten. Het afsnijden - met een heet mes waarbij bloedvaten, zenuwen, bot en huid worden geraakt - mocht eigenlijk al niet meer sinds 2001, maar de sector kreeg telkens een paar jaar ontheffing. Het verbod op het verwijderen van de achterste teen bij hanen heeft ook tien jaar uitstel gekregen.

Vorige maand heeft Bleker nog aan 23 legbatterijen ontheffing verleend. Zij mogen de kippen ondanks een Europees verbod vanaf 2012 voorlopig toch nog elk op een oppervlak van 23,5 x 23,5 cm houden. Het gaat om bedrijven die al een vergunning hebben aangevraagd voor een diervriendelijker verblijf, maar deze nog niet hebben gekregen, schrijft Bleker: door overmacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden