Weer 'te veel seks' in cadeautje voor examenscholier

Het boek heet geen Serenade, maar verder is alles hetzelfde. Net als in het Boekenweekgeschenk, zit er teveel seks in de gratis verhalenbundel van de Novib, bedoeld voor examenscholieren. Dat althans vinden de reformatorische scholen.

En ook de Novib had bedacht het cadeau te geven aan alle scholieren - behalve aan die van het voorbereidend beroepsonderwijs. En ook de Novib kwam daar na ernstige klachten van terug.

En het is allemaal nog toeval ook. De Novib-uitgeverij wilde ter gelegenheid van de 125ste uitgave van een boek van een buitenlandse auteur (vroeger: de Derde spreker-serie) een feestje bouwen. Maar zo'n gezellige presentatie kost veel geld en het levert, zegt Leo van Grunsven, slechts 'een vluchtige pers' op.

Spontaan, en ver vóór bekend werd dat de eindexamenscholieren ook het boekenweekgeschenk zouden krijgen, bedachten Van Grunsven en de zijnen het plan om examenkandidaten een cadeautje te geven. Het moest een bundel worden met verhalen van auteurs uit de Derde wereld. Want die schrijvers kunnen 'de adolescente Nederlander op lichtvoetige wijze attenderen op het feit dat de wereld wat ruimer is dan Nederland.'

Maar de Novib weet ook wel dat de meeste jongeren na het verplichte lezen voor de lijst soms jarenlang geen fatsoenlijk boek meer aanraken. Laat staan dat ze een boek lezen van onbekende schrijvers. “We moesten het dus spannend maken”, zegt Van Grunsven, die zelf in 1960 voor het gymnasium slaagde. Zo kwamen ze op de vijf Nederlandse schrijvers, met Giphart - grenzeloos populair bij achttienjarigen - als grootste trekker. Van Grunsven schaamt zich er helemaal niet voor - maar de Novib heeft voor die keuze óók een ideologisch verhaal klaar: juist door schrijvers van beide kanten van de evenaar uit te nodigen, wordt duidelijk dat iedereen overal gelijk is, en tegelijk dat iedereen overal van elkaar verschilt.

De tien kregen de opdracht te schrijven over de overgang tussen school en later leven, onder het motto 'de eerste keer', wat ook tot titel van de bundel is verheven. “We hoopten dat de verbeeldingskracht wat verder zou reiken dan de eerste keer tussen de lakens”, zegt Van Grunsven. En hij moet zeggen: daar hebben de auteurs zich prima aan gehouden. Nou ja, als tenminste buiten de criteria van de reformatoren wordt gerekend. Tien van dat soort scholen hebben, zonder dat ze trouwens al een letter hebben gezien, aan de Novib laten weten dat het boek niet bij hun identiteit past.

Van Grunsen kijkt daar niet van op, noch kijkt hij er op neer. Hij meldt slechts droogjes: “Toen ik dat verhaal van Giphart las, dacht ik: als ze zich al aan Serenade stoorden, dan zal dit zeker niet door de beugel kunnen. Giphart trekt toch wat frisser en vrolijker van leer, wat uitgesprokener, zeg maar.” De grote Giph heeft het dus weer over seks, zeg maar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden