Weer taakstraf voor mishandeling bij Vindicat

De sociëteit van de Groningse studentenvereniging Vindicat. Beeld ANP
De sociëteit van de Groningse studentenvereniging Vindicat.Beeld ANP

Een lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat heeft een taakstraf van 60 uur gekregen voor het mishandelen van een medelid. De helft daarvan is voorwaardelijk.

Redactie

Het incident vond plaats op 3 december 2017 tijdens de laatste nacht van het driedaagse feest Kermesse d’Hiver, een driedaags feest van Vindicat. Het slachtoffer had verwondingen aan zijn neus en gebit en liep een hersenschudding op. Dit letsel kwam door een klap van een medeverdachte, die daarvoor in 2018 al een taakstraf van 90 uur, waarvan 50 voorwaardelijk, kreeg.

De 23-jarige Stijn Y. zei dinsdag tegen de politierechter dat er een opstootje was. Hij stond met een groepje aan de bar en het slachtoffer beukte door hen heen om wat te bestellen. “Dat was onnodig. Er ontstond een woordenwisseling. Daarna was het duwen en trekken. Ik wilde de boel sussen.”

De verdachte zou hebben geschopt, maar hij ontkent dat. Getuigen hebben hem dat wel zien doen. Ook liggen er verklaringen dat de man op kickboksen zit, wat volgens hem eveneens niet waar is. Zijn advocaat plaatste vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de getuigen, van wie een aantal die nacht had gedronken.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen Y. een taakstraf van 100 uur, waarvan 50 voorwaardelijk, omdat de twee mishandelaars hebben samengewerkt. De rechter vindt dat echter niet bewezen en concludeert dat Y. zich met het schoppen alleen schuldig heeft gemaakt aan een eenvoudige mishandeling.

De man kreeg ook reclasseringstoezicht en gedragsinterventie opgelegd. Hij verklaarde daar voor open te staan. De man heeft een strafblad van drie pagina’s met veroordelingen voor onder meer wildplassen en rijden zonder rijbewijs.

Vindicat kwam de laatste jaren vaker in opspraak. Zo kreeg een lid in hoger beroep een geldboete omdat hij bij een ontgroening in 2016 op het hoofd had gestaan van een aspirant-lid.

Lees ook:

Vindicat is niet verheven boven een motorbende, maakt de burgemeester van Groningen duidelijk

De volgende keer dat er gedonder is bij Vindicat, zou de Groningse burgemeester de tent kunnen sluiten, bleek in januari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden