Weer stuit Elmont op Japanner, nu op Ono

Na verlies in kwartfinale kan judoka toch leven met brons in Rio

ROB VELTHUIS

RIO DE JANEIRO - Japanners vormen een groeiend trauma voor Dex Elmont. Telkens als de weg naar een olympische of wereldtitel ogenschijnlijk open ligt, blijkt de verraderlijkheid van vertegenwoordigers uit de bakermat van het judo. Alsof ze deze attractieve Nederlander hebben uitgekozen om een halve eeuw na dato de olympische vernedering van Anton Geesink op te blijven wreken.

Elmont krijgt met al zijn ervaring maar geen vat op het Japanse spel van balansverstoringen. Tijdens de WK van Rio de Janeiro ontliep hij in het wedstrijdschema weliswaar angstgegner Riki Nakaya, die hem al tweemaal op belangrijke momenten de pas had afgesneden. De adder die hem dit keer beet was de 21-jarige debutant Shohei Ono.

Elmond had kort voor het einde van zijn kwartfinale tegen de juniorenwereldkampioen van 2011 zowel op straffen als op punten de kleinste voorsprong opgebouwd, toen zijn wankele bouwwerk in twee fases instortte. Oorzaak was een dubieuze score van Ono die door bondscoach Maarten Arens en Elmont zwaar werd aangevochten.

Vervolgens kreeg de verbouwereerde Elmont een passiviteitstraf die de stand gelijk trok. In de verlenging ging de Nederlander vol op zijn rug. Elmont, die als derde ver boven Ono (17) op de wereldranglijst stond, kon via de herkansingen nog aanspraak maken op brons.

Elmont onderstreepte zijn goede toernooi dat hij desondanks judode met een ippon op de Sloveen Rok Draksic, bij wie hij tijdens de EK dit jaar nog kansloos in de houdgreep lag. De Mongoliër Nyam-Ochir Sainjargal, de nummer een van de wereldranglijst, ontmoette Elmont tijdens de Spelen van Londen ook in de strijd om brons.

Toen had de Nederlander door een dubieuze programmering na zijn herkansing slechts een kwartiertje rust en was hij kansloos tegen een fittere tegenstander. In Rio was hij dus dubbel getergd, door het onrecht destijds en gisteren tegen Ono.

Elmont won brons, maar zei vooral dat hij tegen Sainjargal iets recht had willen zetten. "Hij heeft me niet alleen in Londen dwarsgezeten, maar ook bij andere gelegenheden. Daarom was het belangrijk om van hem te winnen, dat is me meer waard dan brons.

Na rijke oogsten zijn het magere jaren voor Elmont. Tijdens de Olympische Spelen in Londen werd hij struikelend over een Japanner teleurstellend vijfde. Alsof hij daar nog last van had vloog hij er dit jaar tijdens de EK al in de tweede ronde uit. Hoe anders was dat na zijn eerste olympische deceptie.

Na Peking stapte Elmont over van de klasse -66 naar -73. Dat geeft hem als voordeel dat de constante ergernis van afvallen en het daarmee gepaard gaande energieverlies verleden tijd is. In de klasse -73, die weliswaar het meest competitief is, voelt hij zich daardoor beter thuis.

Toch heeft de jongste Elmont (29) zijn broer en voormalig wereldkampioen Guillaume (32) nog altijd niet naar de kroon kunnen steken. Hij opende in 2009 met zijn eerste prijs van betekenis: zilver bij de EK in Tbilisi. Bij die gelegenheid zei toenmalig technisch directeur Cor van der Geest hem een groter talent te vinden dan Guillaume, die vier jaar eerder wereldkampioen was geworden in de klasse -81.

Drie achtereenvolgende WK's is hij nu gestuit door Japanners. Gisteren gebeurde dat dus door de jonge Shohei Ono. Riki Nakaya versloeg hem in 2011 in de finale. Een jaar eerder vond Elmont in het hol van de leeuw Tokio zijn Waterloo tegen Hiroyuki Akimoto. Dat was de eerste keer dat hij de finale van een mondiaal kampioenschap had bereikt.

Ook op Olympische Spelen waren het Japanners die zijn ambities dwarsboomden. In Peking vloog hij er tegen Taylor Takata al in de tweede ronde uit. In Londen was Elmont op basis van zijn resultaten op wereldkampioenschappen vooraf met Henk Grol en Edith Bosch als grote favoriet gebombardeerd. In de halve finales verloor hij van wereldkampioen Riki Nakaya, waarna Sainjargal hem de weg tegen het erepodium afsneed.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden