Weer steuren uitgezet, en maar hopen dat ze ooit terugkomen

REDACTIE GROEN

Basisschoolkinderen hebben deze week bij Spijk (op de grens met Duitsland) tientallen jonge steuren in de Rijn uitgezet. De steuren zijn voorzien van een zender zodat ze gevolgd kunnen worden.

In 2012 keerde de Europese steur terug in de Nederlandse rivieren na meer dan vijftig jaar afwezigheid. In mei van dat jaar werden 47 steuren losgelaten in de Oude Maas bij Rotterdam en in de Waal bij Nijmegen. Deze steuren zijn naar zee gezwommen en de verwachting is dat zij pas over een jaar of drie uit zee terugkeren om rivieropwaarts te paaien.

De Europese Atlantische steur is de grootste vis die thuishoort in onze rivieren. De vissen kunnen meer dan drie meter lang en ruim 300 kilo zwaar worden. Deze steursoort leefde duizenden jaren lang in Nederland, maar door stuwen, sluizen, riviercorrecties, overbevissing en vervuiling werd de steur in Nederland steeds zeldzamer.

Het laatste exemplaar is in 1952 opgevist bij Tiel. Nu komt de Europese steur nog maar op één plek voor in Europa: in de Gironde, bij Bordeaux in Frankrijk.

De waterkwaliteit van de Rijn en andere rivieren is de laatste decennia echter flink verbeterd en er is volop voedsel aanwezig voor jonge steuren. Toch zal de steur niet zelfstandig terugkeren. Daarvoor is een nieuwe generatie steuren nodig met de Rijn als geboortegrond. Er wordt dan ook gewerkt aan een Rijn-opkweekcentrum voor onderzoek, kweek en uitzet van jonge steuren.

De uitzetting van deze week is onderdeel van het 'Droomfonds Natuurherstel Haringvliet' waarin een coalitie van zes organisaties, waaronder WNF en Ark Natuurontwikkeling, ruim baan maakt voor deltanatuur, met trekvogels en vissen die oorspronkelijk in het gebied thuishoren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden