Weer staat integriteit centrale-bankdirecteur Tromp ter discussie

invallen | De directeur van de centrale bank van Curaçao wordt verdacht van fraude. Hij legt zijn functie tijdelijk neer.

De onderkoning van Curaçao, de keizer van het Caraïbische eiland. Wie machtig is, kan rekenen op indrukwekkende bijnamen. Maar Emsley Tromp ervaart nu ook de keerzijde van een gezaghebbende positie. Wie valt, valt hard.

Tromp, de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), wordt door justitie verdacht van fraude. Rechercheurs deden deze week invallen in diverse panden op het eiland, waaronder het woonhuis van Tromp. Er zijn telefoons en computers in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie laat in een verklaring weten dat er geen aanhoudingen zijn verricht.

Wat de verdenkingen van justitie exact voorstellen, is vooralsnog onduidelijk. 'Fraude in de privésfeer', daar houdt de toelichting van het OM op. Voor Tromp is er in ieder geval genoeg aanleiding om zijn functie, al dan niet tijdelijk, neer te leggen. Hij heeft 'vakantiedagen opgenomen', aldus een verklaring van de bank. Daarin staat ook: 'Tromp ontkent met klem de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie ten aanzien van zijn persoon'. In een gesprek met het Antilliaans Dagblad zegt de bankdirecteur dat de politie-invallen van deze week te maken verband houden met de aankoop en financiering van appartementen in Miami.

Of Tromp iets strafbaars heeft gedaan of niet; wie directeur is van een instituut als de centrale bank, kan zich moeilijk veroorloven onderwerp te zijn van justitieel onderzoek. Het toch al aangetaste imago van Tromp brokkelt steeds verder af.

Sinds 1991 is Emsley Tromp (1959) de belangrijkste bankdirecteur in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De afgelopen 25 jaar groeide hij uit tot een machtig man in de West. Maar hij is ook iemand waar diverse affaires aan kleven. Zijn integriteit staat al langer ter discussie.

Veelbesproken is de ruzie die Tromp vijf jaar geleden uitvocht met de toenmalige premier van Curaçao, Gerrit Schotte. De mannen beschuldigden elkaar publiekelijk van fraude en corruptie. Beiden deden aangifte bij het Openbaar Ministerie. Het Nederlandse kabinet stelde een onderzoekscommissie in, onder leiding van ex-politicus Paul Rosenmöller, die uiteindelijk snoeihard oordeelde over het optreden van zowel Schotte als Tromp. De bankdirecteur bleef op zijn plek, de premier werd afgezet.

Het Financieele Dagblad berichtte eerder dit jaar uitgebreid over de problemen bij de Antilliaanse verzekeraar Ennia, een andere pijnlijke zaak voor Tromp. De krant meldde dat de eigenaar, een Iraans-Amerikaanse zakenman, de verzekeraar financieel heeft 'uitgehold'. Tromp, in zijn hoedanigheid als bankdirecteur de toezichthouder, zou dit hebben gezien én toegestaan. Het Financieele Dagblad had inzage in een vertrouwelijk rapport van De Nederlandsche Bank, waaruit blijkt dat mogelijk tienduizenden polishouders nu onvoldoende gedekte verzekeringen bezitten.

Op Curaçao en Sint Maarten doet justitie al langere tijd onderzoek naar grootschalige criminaliteit, zoals fraude, witwassen en (politieke) corruptie. In maart dit jaar veroordeelde de rechter Gerrit Schotte tot drie jaar cel wegens omkoping en witwassen. De oud-premier is in hoger beroep gegaan. Schotte zal eind volgende maand als politiek leider van zijn partij MFK 'gewoon' meedoen aan de parlementsverkiezingen op Curaçao. Het kan uitmonden in zoete wraak op zijn rivaal Emsley Tromp, voor wie een terugkeer naar het bankgebouw ver weg is.

undefined

In het kort

Emsley Tromp wordt verdacht van 'fraude in de privésfeer'

Tromp ontkent de beschuldiging

De bankdirecteur wordt achtervolgd door diverse affaires. Zo vocht hij vijf jaar geleden in het openbaar een ruzie uit met toenmalig premier Gerrit Schotte

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden