Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

‘Weer samen zingen? Eerst een verplichte test’

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Amsterdamse koorleden besmetten elkaar met dramatische gevolgen. Durft de Trouw-lezer weer samen te zingen?

Toch maar niet

Heel graag ga ik weer naar mijn koor. Maar ik ben ouder dan zeventig en heb snel last van onrustige lucht­wegen. Ook vanwege mijn echtgenoot (81) die graag gezond wil blijven, ga ik voorlopig niet zingen.

R. Durenkamp-Linders Schiedam

Onzekerheid

Leden van onze cantorij zongen een paar keer op afstand bij een online-dienst. Maar je mist dat je als groep wordt opgetild door de liederen. De angst is groot en iedereen heeft wel een onderzoek gelezen waaruit blijkt dat samen zingen extra risicovol is. Niets is tot nu toe zeker. Hopelijk kunnen we in augustus weer klein ­beginnen in een grote halve cirkel.

Henk Fransen Amsterdam

Verlengsnoer

De gevaren gelden in een afgesloten ruimte. Herstel niet alleen de hagepreek maar laat ook koren buiten zingen. Met wat hulp, bijvoorbeeld van de gemeente, moet er een leeg sportveld, weiland of hoekje van het park te vinden zijn waar je je klapstoeltjes kunt neerzetten. Elektrische piano en een lang verlengsnoer mee.

E. Boeker Ooststellingwerf

Meezingcafé

Samen zingen, heerlijk. Wij doen dat wekelijks met een meezingcafé, via de livestream op Facebook. Thuis kijken en luisteren de mensen, en ik hoop dat ze ook meezingen. Al verlang ik naar lijfelijk samen in één ruimte zingen. Maar ik betwijfel of dat er binnen afzienbare tijd van komt.

Donna Bastiaans Gorinchem

Helaas

Ons bestuur en de dirigenten stellen: “De kooractiviteiten kunnen pas hervat worden als er een vaccin is tegen het coronavirus en wij allen zijn ingeënt.” Anderhalve meter afstand is tijdens repetitie en uitvoering niet te doen. Met zingen wordt veel lucht ­uitgestoten. Veel van onze leden zijn ouder dan tachtig. Geen leuke boodschap, maar wel noodzakelijk.

Kees Klemann Caeciliakoor Oisterwijk

Acht weken stil

Woensdag 4 maart repeteerde ik met een projectkoor voor een uitvoering eind april. Zaterdag 7 maart zong ik met honderd anderen in een uitverkochte kerk in Drachten. Meer uitvoeringen en een televisie-opname zouden volgen. Een week later sloeg de bom in. ‘I will sing with the spirit’ zing ik thuis, in m’n eentje. Het is al acht weken stil: binnen in mij voel ik een leegte.

Lieuwe Jansma Oosterwolde

Niet schromen

De onderzoeken naar de juiste afstand spreken elkaar tegen. Positief is de uitslag van Duits onderzoek dat ­samenzang geen verhoogd risico op besmetting oplevert. Ik hoop dat de diverse koren in Nederland niet schromen om weer te gaan optreden.

Joke van Overbruggen Nuenen

Testen

Veel koren hadden begin maart nog een repetitie, merkwaardig dat het niet vaker fout is gegaan dan nu bekend is. In kleine groepjes beginnen is vragen om moeilijkheden, iedereen wil zo snel mogelijk weer zingen. Een verplichte test zou een optie zijn om weer samen te gaan zingen.

Irene Vijfvinkel Middelburg

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden