Weer rel rond sprinter Troy Douglas: doping

Voor de tweede maal is een Nederlandse ploeg die deelneemt aan een WK atletiek getroffen door een dopingschandaal. In 1993 was het medaillekandidaat Erik de Bruin die tijdens het toernooi in Stuttgart onder dwang van de internationale atletiekfederatie werd teruggetrokken. Nog voor de WK vandaag wordt geopend besloot de KNAU gisteren in Sevilla Troy Douglas een startverbod op te leggen.

Van onze verslaggever

Voormalig discuswerper Erik de Bruin heeft zijn positieve test tot aan de hoogste instanties tevergeefs aangevochten. Geheel in lijn met de vele atleten die de afgelopen weken door de mand zijn gevallen, ontkent ook sprinter Douglas een overtreding te hebben begaan. De KNAU heeft wegens 'medische vertrouwelijkheid' niet bekendgemaakt waarop de uit Bermuda afkomstige atleet is betrapt. Volgens het Sportjournaal gaat het om nandrolon en dat zou automatisch een schorsing van twee jaar inhouden.

De overtreding van de 36-jarige Hagenaar werd geconstateerd tijdens een controle na de Nederlandse kampioenschappen eind juni in Apeldoorn, waar hij met een tijd van 10,16 opzien baarde. Zijn start was daarbij overigens dubieus en de tijd wordt niet erkend als Nederlands record omdat Douglas nog niet in het bezit is van een Nederlands paspoort.

Dat document werd door de met een Nederlandse vrouw getrouwde atleet begeerd omdat hij op de Olympische Spelen van Sydney afscheid wilde nemen van de actieve atletiek. Die droom lijkt nu verstoord. Indien de contra-expertise geen ander beeld geeft, wordt Douglas door de tuchtcommissie van de Nederlandse atletiekbond voor maximaal twee jaar geschorst.

De KNAU kreeg maandagochtend van het dopinglaboratorium in Keulen bericht van de positieve test. De Unie wilde eerst overleg voeren met de atleet, die met zijn trainer Henk Kraaijenhof in een trainingskamp in Spanje verbleef, en met de IAAF, voordat zij tot maatregelen wilde overgaan.

Douglas liet gisteren via zijn vrouw weten 'absoluut onschuldig te zijn'. Tegen het persbureau ANP verklaarde zij: ,,We hebben de KNAU gezegd dat we niet weten hoe de stof in de test naar voren is gekomen''.

Douglas, die de intentie had de Nederlandse sprint op de kaart te zetten, schaadt al voor de derde maal het gezicht van de bond waarvan hij sinds 1998 lid is. Tijdens de EK in Boedapest werd hij gediskwalificeerd wegens wangedrag. Dit jaar liet hij de estafetteploeg barsten tijdens een limietpoging voor de WK.

,,We zijn teleurgesteld, maar dat zijn we bij elke overtreding van het dopingreglement'', zei KNAU-directeur Arie Kauffman. Hij informeerde de overige elf atleten van de WK-ploeg gisterochtend. ,,Zij reageerden niet emotioneel en gingen over tot de orde van de dag.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden