Wéér recordboete voor Google: 4,3 miljard euro

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Google moet 4,34 miljard euro betalen wegens overtreding van de EU-concurrentieregels.

Christoph Schmidt

Ze vindt het zelf ook ‘een hoop geld’, zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) bijna achteloos over de boete van 4,34 miljard euro die ze zojuist heeft opgelegd aan de Amerikaanse internetgigant Google. “Maar als je kijkt naar de omzet, is dit niets ongebruikelijks. Het is misschien wat aan de hoge kant.”

Na drie jaar onderzoek wordt Google gestraft voor misbruik van zijn dominante marktpositie met Android, het systeem dat zo’n 80 procent van de smartphones in de EU bestuurt. Het boetebedrag is een record, al is het een habbekrats voor Google’s moederbedrijf Alphabet: het bedrijf heeft 88 miljard euro in kas.

De symbolische waarde is veel groter. Google kondigde meteen aan in beroep te gaan. “Android heeft voor iedereen meer keuze gecreëerd, niet minder”, aldus een woordvoerder.

Vorig jaar legde de Europese Commissie al een boete op van 2,42 miljard euro aan Google. Bij die overtreding van de concurrentieregels ging het om Google Shopping, de product-vergelijkingsdienst van het concern. Nu is Brussel van mening dat Google concurrerende producenten van onder meer zoekmachines, internetbrowsers en mobiele applicaties (apps) de pas afsnijdt.

“Google heeft Android gebruikt als middel om de dominantie van zijn zoekmachine vast te klinken”, aldus Vestager. “Die praktijken hebben tegenstrevers de kans ontnomen om te innoveren en te concurreren op eigen merites. Ze hebben Europese consumenten de voordelen van effectieve concurrentie ontzegd.”

De boetes hebben ook een sterk politiek karakter, al is dat naar eigen zeggen helemaal de bedoeling niet van de Europese Commissie. Die zegt slechts de regels over eerlijke concurrentie na te leven. De EU en de VS zijn al verwikkeld in een handelsconflict, en daar komt deze ‘aanval’ op een sterk Amerikaans merk bovenop. Eerder bestrafte Brussel onder meer Amazon, Apple en Starbucks, allemaal Amerikaans.

Komende woensdag bezoekt Vestagers baas, commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, president Trump in het Witte Huis. Die noemde de EU begin deze week een ‘vijand’. Bij een eerdere gelegenheid had Trump zich bij Juncker beklaagd over Vestagers harde aanpak, met de woorden: ‘Die belastingdame van jou, die heeft echt een hekel aan de VS’.

Geconfronteerd met die uitspraak zei Vestager gisteren: “Ik heb mijn eigen feitencheck gedaan bij het eerste deel van die zin: ik werk met belastingen en ik ben een vrouw, dus dat is 100 procent correct. Dat geldt niet voor deel twee. Ik mag de Verenigde Staten graag. Ik kom uit Denemarken, daar zijn we niet anders gewend.”

De Eurocommissaris is niet bang dat ze met de Google-straf een verdere escalatie van de Amerikaans-Europese strubbelingen veroorzaakt. “Men zegt tegenwoordig dat de wereld onvoorspelbaarder wordt. Daarom denk ik dat het goed is om voorspelbare dingen te doen.”

Vestager (50) straalt een en al majesteitelijkheid uit in het uur dat ze eerst Google minutieus op de pijnbank legt en vervolgens kritische vragen beantwoordt.

Hoe komt de commissie toch uit op dat exacte bedrag van 4.342.865.000 euro, wil iemand weten. “Je kijkt naar de duur van de overtredingen, naar de ernst ervan en naar de omzet van het bedrijf. Dat stop je allemaal in een matrix en poef, dit bedrag rolt eruit.”

Iedereen heeft het over de hoogste boete ooit, beschouwt Vestager dit ook als het ernstigste vergrijp tegen de Europese concurrentieregels die zij ooit heeft meegemaakt? “Ik hou ook evenveel van al mijn kinderen. Het is niet eerlijk om mij te dwingen tot een keuze.”

Top-10 EU-boetes

1. Google: 4,3 miljard euro

2. Europese vrachtwagenproducenten: 2,9 miljard (juli 2016)

3. Google: 2,4 miljard (juni 2017)

4. Microsoft: 899 miljoen plus 561 miljoen (februari 2008 en maart 2013)

5. Autoruit-producenten: 1,4 miljard (november 2008)

6. Intel: 1,1 miljard (mei 2009)

7. Scania: 880 miljoen (september 2017)

8. Farmaceutische bedrijven: 428 miljoen (juli 2014)

9. Telefónica: 151 miljoen (juli 2007)

10. Facebook: 110 miljoen (mei 2017)

Een geval apart is de maatregel tegen Apple. Dit concern kreeg in 2016 de opdracht 13 miljard euro aan niet-betaalde belasting af te dragen. Dat was dus geen boete.

Lees ook:

‘Wapen u tegen de almacht van Google, Amazon, Facebook en Apple’

De almacht van technologiebedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple is geen natuurverschijnsel. We moeten ons weren, is de boodschap van Franklin Foer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden