Weer ophef over foto's katholieken

Meer dan vijfhonderd leden, dat was binnen een week de tellerstand van de groep 'Katholieke Gezichten'. Deze portrettengalerij op Facebook, bedoeld om een positieve draai te geven aan het fel bekritiseerde plan foto's van kerkverlaters op te hangen, krijgt inmiddels ook kritiek, om dezelfde reden. Evenmin als uittreders zijn gelovigen die de moederkerk trouw blijven ervan gediend zonder toestemming te worden afgebeeld.

'Toon je katholieke gezicht', luidde de oproep om 'samen het vriendelijke gezicht van de kerk te laten zien'. Binnen een week stroomden niet alleen veel aanmelders binnen, maar kwamen ook berichten met bezwaren. "Misschien heb ik per ongeluk ergens op geklikt, maar volgens mij werd ik door iemand anders aan deze groep toegevoegd. Dan kan het wel snel aantikken natuurlijk", luidt een van de protesten. Ook anderen zijn in verwarring over deelname. "Ja, ik ben katholiek, maar ik heb me niet vrijwillig aangemeld" en "Ik zou het sympathiek hebben gevonden als jullie me een uitnodiging hadden gestuurd".

Een van de katholieken die tot zijn eigen verbazing te midden van de groep opdook, is Theo Koster, pastor van de studentenkerk van de Radboud Universiteit Nijmegen. "Een voormalige stagiaire heeft mij zonder mijn toestemming toegevoegd. Ik wens geen lid te zijn van Katholieke Gezichten, en niet omdat ik mijn gezicht niet durf te laten zien", reageert Koster, die zichzelf onmiddellijk uit de groep liet verwijderen.

Koster: "Het ging om een student die een masterstudie aan het afronden is, dus die is niet dom. Toch was haar niet duidelijk dat mijn foto direct op de site zou komen. Ik heb de beheerder daarom al een paar keer gevraagd te voorkomen dat de aanmelding op deze manier blijft verlopen. Laat mensen zelf bepalen, via bijvoorbeeld uitnodigingen, of zij bij deze groep willen horen."

Voor de zekerheid verzoekt de Nijmeegse pastor op zijn eigen Facebook-pagina "iedereen die goed bedoeld plannen heeft mij lid te maken van deze groep", dit niet te doen. Koster beschouwt het ongewenst uploaden van zijn foto als een inbreuk op de privacy, precies wat hij ook op het initiatief van pastoor Schilder tegen had.

"Er is hier geenszins sprake van een parallel met de Tilburgse situatie", reageert Eric van den Berg, hoofdredacteur van de website Katholiek.nl en initiatiefnemer van Katholieke Gezichten, samen met Frank Bosman, theoloog en onderzoeker aan de Faculteit Katholieke Theologie in Tilburg. "Op Facebook zijn een paar mogelijkheden om groepen te vormen en wij wilden er geen gesloten groep van maken. Bij een open groep werkt de registratie gewoon op deze manier."

Volgens Van den Berg heeft 75 procent van de ruim 500 indieners van een portret zichzelf aangemeld. "Vooral tijdens de eerste dagen zijn mensen ook door anderen geregistreerd. Wij zeggen daarbij overigens steeds "ben prudent, wees alert wie je uitnodigt. Ga na of iemand daar van gediend is." Dat in korte tijd zo veel katholieken hun foto zouden uploaden, had Van den Berg niet verwacht. "Dat toont aan wat de potentie is van dit positief bedoelde initiatief."

Uitgangspunt voor Katholieke Gezichten was de constatering dat veel mensen de rk kerk verlaten 'uit verdriet om het leed dat is aangedaan of uit frustratie over uitlatingen van grondpersoneel uit naam van de kerk"'. Van den Berg en Bosman hebben begrip voor het feit dat veel mensen zich uitschrijven, en vinden dat, evenals Schilder, jammer. "Wij draaien het om. Wij zetten onze naam en onze foto op deze groep. Omdat we katholiek blijven. Om de kerk mooi en liefdevol te maken. Een plek waar nooit meer iemand uit weg wil."

Van den Berg vindt het ventileren van dit 'gematigde geluid' steeds noodzakelijker, gelet op de verdeeldheid onder katholieken over de manier waarop zij met kritiek op de rk kerk moeten omgaan. "Dan kun je daar tegen ingaan zoals hoofdredacteur Orbán-De Haas van het Katholiek Nieuwsblad, of zoals wij doen: laten zien dat katholieken leuke en gezellige mensen zijn."

Op Facebook groeperen zich meer aanhangers van positieve tegengeluiden. Na de Facebook-pagina 'Geen bloemen voor de paus', opgericht na de commotie door een kerstrede van de paus, is er de pagina 'Bloemen voor de paus'. De achttienjarige student achter dit initiatief, die anoniem wenst te blijven, wil respect uitspreken voor de 'werken van onze paus' en hoopt daarvoor weerklank te vinden.

De katholieke gemeenschap blijft in elk geval op Facebook volop in beweging. Drie priesters zijn een webcaredienst begonnen onder de naam 'Vraag de priester', waarop vragen over het rooms-katholieke geloof kunnen worden gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden