Weer oorzaak ramp Faro Ook leverde een motor te weinig vermogen

AMSTERDAM (ANP) - De ramp met een DC-10 van Martinair op het vliegveld van het Zuidportugese Faro, bijna twee jaar geleden, is veroorzaakt door het slechte weer. Daar kwam bij dat het toestel te snel daalde door onvoldoende vermogen van een motor.

Die conclusie moet worden getrokken uit de ruwe versie van het eindrapport van de Portugese luchtvaartautoriteiten, meldt het Haarlems Dagblad, dat in Lissabon inzage kreeg in de stukken en de samenvatting van de reactie van de Raad voor de luchtvaart. Uit de stukken blijkt niet of de bemanning de ramp, waarbij 56 mensen omkwamen, had kunnen voorkomen.

Martinair-directeur M. Schröder zei al direct na de ramp dat die te wijten was aan windshear, een valwind waarbij een vliegtuig kort na elkaar eerst een hevige tegenwind ervaart en vervolgens een net zo sterke wind in de rug.

Schröder kreeg daarop felle kritiek, omdat het onderzoek nog op gang moest komen. Bij Martinair reageert men nu verrast op de conclusies van het onderzoek. Volgens een woordvoerder is de maatschappij formeel noch informeel meegedeeld wat in het Portugese concept-rapport staat. R. Söteman, een van de overlevenden van de ramp, noemt het nieuws “het weer oprakelen van de al twee jaar durende onzekerheid”. “Het wordt hoog tijd dat er duidelijkheid komt.”

De advocaten H. Bunjes en F. Vreede, die 250 slachtoffers vertegenwoordigen, stelden onlangs al dat de tijd begint te dringen. Op 2 november nemen de juristen een beslissing over het aanspannen van een rechtszaak in de Verenigde Staten tegen vliegtuigfabrikant McDonnel Douglas. Die heeft mogelijk geen goede instructies verstrekt voor het gebruik van de autothrottle, de automaat die de stuwkracht van de motoren aanpast aan de gewenste snelheid. Bij valwinden kan die automaat verkeerd reageren, wat vooral kort voor de landing gevaarlijke situaties op kan leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden