Weer onzekerheid voor schaatsers in Controlploeg

De schaatsploeg van Control sloot het seizoen in stijl af, met tien podiumplekken bij de wereldbekerfinale in Thialf. Toch zijn er zorgen.

De overwinningen van Jan Smeekens op de 500 meter waren de kersen op de taart voor de formatie van coach Jac Orie. Toch gaan de schaatsers een onzekere tijd tegemoet. De ploeg zoekt een nieuwe co-sponsor om het budget rond te krijgen.

Control wil als hoofdsponsor doorgaan, maar kan in zijn eentje niet de benodigde financiën op tafel leggen. Afgelopen seizoen fungeerde Mats als tweede geldschieter, maar dat bedrijf heeft aangegeven te stoppen. Alhoewel de sprintersploeg de afgelopen maanden de ene medaille na de andere veroverde, is het management er (nog) niet in geslaagd een nieuwe co-sponsor te vinden. „Dit moet gewoon goed komen”, sprak Stefan Groothuis, die zilver pakte op de 1000 meter. „Zeker als je ziet welke prestaties we hebben geleverd.”

Ook Annette Gerritsen (2x zilver, 1x brons bij de WB-finale) maakt zich nog geen zorgen. „Er zijn veel mensen mee bezig”, zei ze. „Een ding is zeker: aan de prestaties heeft het in elk geval niet gelegen.” Of zoals Groothuis sprak: „Als dit niet lukt, dan zit er in Nederland iets niet goed met de sportsponsoring in het algemeen.”

Een half jaar geleden werd de ploeg van Orie ook al geteisterd door sponsorperikelen toen geldschieter DSB Bank failliet ging. Het team bleef koel onder de vervelende situatie en vond in Control een nieuwe sponsor. Alle teamleden moesten echter wel salaris inleveren, omdat men anders het budget niet rond kreeg.

Wat volgde was een succesvol seizoen waarin de formatie sterk presteerde. Mark Tuitert werd olympisch kampioen 1500 meter, Annette Gerritsen veroverde in Vancouver zilver op de 1000 meter, Laurine van Riessen pakte brons op die afstand en Stefan Groothuis, Margot Boer en Simon Kuipers verzamelden talloze ereplaatsen bij andere (inter)nationale evenementen.

De schaatsers zouden op basis van die prestaties een salarisverhoging verdienen, maar voorlopig heeft de equipe nog steeds een gat van enkele tonnen in de begroting. Het management van de ploeg zegt met enkele partijen in gesprek te zijn, maar er is nog geen doorbraak. Zodoende gaan de schaatsers op dezelfde manier de winter uit, als ze die ingingen: in onzekerheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden