Weer onrust over Turkse inmenging

incident | Een Turks persbureau publiceert een lijst van 'Nederlandse gülenisten'. De Kamer is verontwaardigd.

Een dag nadat minister van buitenlandse zaken Bert Koenders in Ankara over Turkse inmenging in Nederland praatte, is er alweer een nieuw incident. Staatspersbureau Anadolu publiceerde gisteren een lijst met organisaties en personen in Nederland die gelieerd zouden zijn aan de 'Fethullanistische Extremistische Terreurorganisatie'. Die aanduiding hanteert de Turkse overheid sinds de mislukte coup van 14 juli voor aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen.

De lijst verscheen bij een artikel over Turkse Nederlanders die hun kinderen weghalen bij scholen die banden zouden hebben met de Gülenbeweging. Er staan de namen op van die scholen, en die van ondernemersverenigingen en culturele centra. Er staan vijf namen van personen op, onder wie drie CDA'ers. Het gaat om het Rotterdamse gemeenteraadslid Turan Yazir, oud-lid van het Europees Parlement Alaattin Erdal, en lid van de Provinciale Staten in Zuid-Holland Muzaffer Cetin.

Erdal is vorige maand al bedreigd en heeft daar aangifte van gedaan. De lijst vergroot wel zijn gevoel van onveiligheid. "Dit is onverantwoord. Er lopen genoeg gekken rond en zo'n ongeleid projectiel kan hierdoor worden aangemoedigd om tot een daad over te gaan. De bemoeienis vanuit Turkije is intens. Er zijn mensen die hun baan kwijtraken, klanten, hun vriendenkring. Ik doe een beroep op de regering. Zorg nou dat het niet verder uit de hand loopt."

Juist met die boodschap was Koenders maandag naar Ankara getogen. Hij zei daar tegen zijn Turkse collega Cavusoglu dat Nederland geen Turkse inmenging duldt. Twee dagen eerder zei premier Rutte hetzelfde in een telefoongesprek met president Erdogan. Volgens Turkse media wees Cavusoglu de Nederlandse kritiek van de hand. Hij vroeg zich af waarom andere landen wel commentaar geven op de Turkse rechtsstaat, maar eisen dat Ankara zijn mond houdt over Turken in het buitenland.

CDA-Kamerlid Raymond Knops vermoedt dan ook een verband tussen de lijst en het bezoek van Koenders. "Koenders sprak in Ankara duidelijke taal. Inmiddels zie je een patroon. Bij kritiek op Turkije volgt er een tegenreactie." Knops wijst op de uithaal van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken naar Lodewijk Asscher, kort nadat de minister kritisch was over een aantal Turkse verenigingen in Nederland. Volgens Knops is de recente tegenzet van Ankara onacceptabel. "Als je mensen zo als terrorist benoemt breng je hun veiligheid in groot gevaar."

Ook andere Kamerleden reageren verontwaardigd. Joël Voordewind (ChristenUnie) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) zien het als een nieuwe poging van Erdogan om Turken in Nederland tegen elkaar op te zetten. Marit Maij (PvdA) vindt de lijst een onacceptabele vorm van buitenlandse inmenging. Koenders komt niet opnieuw in actie. Volgens een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken bevat het artikel en de lijst van persbureau Anadolu 'op het eerste gezicht informatie die de afgelopen weken al in de Nederlandse pers en op sociale media aan de orde is geweest'.

Lily Sprangers, Turkije-deskundige van de Universiteit Leiden, vermoedt ook dat de lijst niet in opdracht van Erdogan is gepubliceerd. "Daarvoor is hij te rommelig. Zo mist er een aantal organisaties. De lijst haakt aan bij wat al bekend is." Volgens Sprangers handelt het persbureau, dat vaak de spreekbuis van de overheid is, in de anti-Gülensfeer die momenteel dominant is in Turkije. "Gülen krijgt de schuld van alles. De heksenjacht wordt in Turkije breed gedragen."

vandaag 6

Reacties op de Turkse lijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden