Weer onderzoek naar directeur Grieks CBS

'Andreas Georgiou overdreef begrotingstekort 2009 met 400 procent'

Andreas Georgiou, de man die is aangesteld om de Griekse cijfers weer betrouwbaar te maken, ligt al sinds zijn aantreden onder vuur. De directeur van het Griekse statistische bureau Elstat krijgt nu voor de tweede keer een strafrechtelijk onderzoek aan de broek.

Volgens een oud-medewerker van Elstat, Zoe Georganta, zou Georgiou het begrotingstekort van 2009 met 400 procent hebben overdreven. In werkelijkheid, zegt Georganta, lag het tekort onder de 4 procent, in plaats van de 15,4 die Elstat in 2010 meldde. De directeur van Elstat zou de cijfers onder druk van Duitsland opzettelijk slechter hebben laten lijken, zo menen ex-medewerkers. Want alleen met een hoog begrotingstekort zou het Griekse parlement instemmen met harde bezuinigingsmaatregelen.

De Griekse financieel aanklager heeft aangekondigd de beschuldigingen, die al in november 2011 naar buiten kwamen, voor de tweede keer te onderzoeken. Zelf ontkent Georgiou iedere aantijging.

Georgiou werd in 2010 door de socialistische regering-Papandreou naar Griekenland gehaald, daarvoor werkte hij bij het IMF. Tot die tijd had Griekenland geen onafhankelijk statistisch bureau, het was onderdeel van het ministerie van financiën.

Onder druk van de Europese Unie werd de dienst zelfstandig. Het gesjoemel met cijfers moest stoppen, want de crisis in Griekenland barstte los toen bekend werd dat het land gelogen had over het begrotingstekort. Tot twee keer toe werd het tekort over 2009 naar boven bijgesteld, tot 15,4 procent. De laatste keer gebeurde dat onder leiding van Georgiou.

De regering-Papandreou heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het begrotingstekort over 2009 lastig te achterhalen was. De toenmalige minister van financiën, George Papaconstantinou, zei daarover in Trouw: "De laatste drie maanden voor de verkiezingen van 2009 leverde mijn voorganger op financiën geen gegevens meer aan, dus we wisten niet precies hoe hoog het tekort was".

Die laatste opmerking is volgens kritische economen in Griekenland de reden dat de beschuldigingen tegen Georgiou opnieuw onderzocht worden. De conservatieven en socialisten kunnen in Griekenland maar moeilijk met elkaar door een deur. De conservatieve premier Samaras zou willen breken met het beleid van zijn gehate voorganger Papandreou. Dat doet hij, zeggen critici, door personen die onder Papandreou zijn aangesteld, zwart te maken.

Eurostat, het Europese statistiekbureau, is 'ontzettend bezorgd' over de beschuldigingen. Sinds het aantreden van Georgiou zouden de Griekse cijfers aan betrouwbaarheid hebben gewonnen. Bovendien zouden ze nauwkeurig tegen het licht zijn gehouden door Eurostat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden