Weer onder de mensen

WIM BOEVINK

In het hart van het grote winkelcentrum dat station en stad met elkaar verbindt zijn tijdelijk een paar vierkante meters vrijgekomen, die weinig of niets hoeven op te leveren. Hoewel winkelcentra als deze eigenlijk grote geldmachines zijn op A-locaties, laat men hier het kapitaalslurpen even achterwege, tenminste zolang de verbouwing duurt. Het centrum gaat op de schop, zoals dat heet.

In alle tijdelijkheid zijn naast elkaar een yoghurt- en een koffiebarretje verschenen en ook een hippe vergaderruimte van Seats2meet, waar een jonge man met kort geel piekhaar alleen achter een lange tafel zit; hij draagt een Google-bril en staart geeuwend naar zijn smartphone.

Een wandje verder begint de Boekspot: drie wanden met Billy's en daarin, voor nog geen kwart gevuld, boeken. Op het glas van de etalage staat wat de bedoeling is.

'Pak hier je boek mee! Je pakt een boek... en deelt een boek, wanneer je dat wilt. Plak een sticker op het boek en plaats het in de kast. Het kost niets. Je mag het boek zo lang houden als je wilt of doorgeven aan iemand anders. Als je wilt kun je jouw leeservaringen delen met andere lezers. Laat een berichtje achter op het notitieblok en plak dit in je boek.'

Dat staat allemaal op het glas bij de ingang. Een bibliotheek dus, maar dan volkomen vrij, en misschien derhalve ook uiterst karig ingericht, zonder zitgelegenheid.

Een laatste toevluchtsoord voor zwerfboeken die niemand meer wil hebben? Of een terugkeer naar het ruilen, een vrij uitwisselen van geestelijk en cultureel erfgoed, zonder geldelijk gewin? Van alles wat?

De Billy's brengen stickergewijs nog een ordening aan in romans, thrillers, detectives, verhalen, kookboeken, jeugd, religie, opvoeding, technologie. De planken zijn nog meer leeg dan gevuld, de boeken staan er schots en scheef, ontheemd en zonder steunen.

Maar de ruimte is nog nieuw.

Onder de romans veel streekromans, omnibussen van Konsalik en turven van James Clavell en James A. Michener. Ook 'De verborgen geschiedenis' van Donna Tart, 'De vlotreis' van Viktor Astafjev en 'De vriendschap' van Connie Palmen.

Er is een jonge vrouw naar binnen gestapt die begint boeken aan te vullen en recht te zetten. Nee, van de organisatie is ze niet, zegt ze. Ze werkt voor de kringloopwinkels van Emmaus, maar ze is ook al vijf jaar een bookcrosser, een site waarop je boeken kunt registreren en kunt achterlaten of oppikken . Ze laat me een exemplaar van Jane Austens 'Pride and prejudice' zien dat ze zojuist in de kast heeft gezet.

Ik zie voor mijn geestesoog een ring van zwevende boeken om de aardbol gaan en denk aan de planken in mijn schuur, waar boeken al jaren hun verstofte ballingschap uitzitten, terwijl ze hier, in deze Boekspot, opnieuw de wereld in zouden kunnen gaan, hun vrijheid tegemoet.

Zoals die korte verhalen van de Indiase meester Khuswant Singh, 'Black Jasmine', ooit aangeschaft bij een boekenstalletje aan Connaught Place in Delhi. Jasmine verdient beter gezelschap dan een grasmaaier en een droogmolen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden