Weer om de tafel met een pensioentoezegging van het kabinet, FNV moet het nog maar zien

Het kabinet heropent maandag met vakbonden en werkgevers de onderhandelingen over een pensioenakkoord.  Minister Koolmees biedt aan de stijging van de AOW-leeftijd ook op langere termijn te vertragen.

Minister Wouter Koolmees (sociale zaken) ziet ruimte voor een pensioenakkoord. Hij nodigde vrijdagmiddag de vakbonden en werkgevers uit om maandag officieel verder te onderhandelen. Informeel zijn er al weken gesprekken. Kennelijk is het kabinet optimistisch over het eindresultaat en heeft Koolmees geld om de vakbonden tegemoet de komen.

In de brief biedt de minister de vakbonden aan om de stijging van de AOW-leeftijd ook op langere termijn te vertragen. Nu stijgt in 2024 de leeftijd waarop oudere werknemers met pensioen gaan een jaar als de levensverwachting een jaar langer is. De minister schrijft dat er ‘ruimte is om afspraken te maken over een minder stringente koppeling’. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de AOW-leeftijd 10 maanden stijgt als de levensverwachting 12 maanden langer wordt.

Te vaag

Dit is een belangrijke toezegging van het kabinet. Toen de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel in november strandden stelde het kabinet voor een onderzoek te doen naar de koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting. Dat vonden de vakbonden te vaag. Koolmees heeft haast met het bereiken van een akkoord. De belangrijkste afspraken moeten namelijk voor 1 juli worden goedgekeurd door de Tweede Kamer om op 1 januari in te gaan en zo volgend jaar pensioenkortingen te voorkomen. 

FNV-voorzitter Han Busker zei vrijdag in een reactie: “Wij willen graag een resultaat boeken in de vorm van een goed pensioenakkoord. Wij moeten nog zien of dat gaat lukken."

Lees ook:

Minister Koolmees peilt bij Lodewijk Asscher voor pensioenakkoord

Een week na de verkiezingen verkent minister Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken) de mogelijkheden voor hervatting van de pensioenonderhandelingen. Hij hoopt dat een deal met de PvdA de FNV verleidt om ook over de brug te komen.

Het stranden van het overleg over het pensioenstelsel is een enorme domper voor het kabinet

FNV-voorzitter Han Busker vindt het jammer dat er geen akkoord is. “Wij willen een oplossing voor de onhoudbare stijging van de AOW-leeftijd en voor het pensioenprobleem van zelfstandigen.”

Minister voert druk op vakbonden op voor pensioenakkoord

Minister Koolmees belooft dat de AOW-leeftijd, ook op langere termijn, minder snel stijgt. Hij hoopt zo de vakbonden te verleiden volgende week een pensioenakkoord te tekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden