Weer Noorse zondvloed

Het opruimen van de extreem zachte lucht is in Noord-Europa verre van geruisloos verlopen. Onder invloed van een tot 962 hPa uitdiepende depressie kwam het in Vestlandet (het westen van Noorwegen) tot bijzonder zware regenval. In Opstveit, provincie Hordaland werd gisterochtend een etmaalsom van 223 mm afgetapt. Sedert 1867 is er in Noorwegen slechts één keer meer regen gevallen: op 26 november 1940 werd in Indre Matre 230 mm opgevangen. Deze hoeveelheid staat niet alleen geregistreerd als het alltime Noors novemberrecord, ook in andere maanden is nimmer meer dan 230 mm opgevangen. Doordat depressies het de laatste tijd veel op het Noorse kustgebied gemunt hebben, is de maandsom in Bergen opgelopen naar 475 mm, de jaarhoeveelheid bedraagt thans 2755 mm. Het jaarrecord voor het centrum van de stad, waar kinderen met een paraplu worden geboren (!), staat op 3195 mm in 1921, het waarschijnlijk al verpulverde novemberrecord is 477 mm in 1917. In grote delen van Noord-Europa is het nu volop gaan winteren, maandagochtend zakte Cuovddatmohkki in Noord-Noorwegen al onderuit naar -27,5º.

Jan Visser

Nederland krijgt vandaag te maken met een dikkere koude luchtlaag, ofwel arctische luchtmassa's dringen tot onze streken door. In het overgangsgebied is een randstoring actief, die waarschijnlijk over de Duitse Bocht of de provincie Groningen naar Noord-Duitsland koerst. De storing veroorzaakt soms fikse buien die van onweer, hagel en windstoten vergezeld kunnen gaan. De reguliere noordwestenwind wordt in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied enige tijd stormachtig en voor het eerst dit najaar krijgen de thermometers niet meer de grens van 10 graden op het vizier. Op de meeste plaatsen wordt het niet warmer dan een graad of 8. Ook morgen vallen er enkele buien, zal het niet warmer zijn dan een graad of 8 en staat er een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

Tijdens het weekeinde breidt een hogedrukgebied boven de Britse eilanden zich over het Noordzeegebied uit. Deze ontwikkeling lijkt garant te staan voor droog en rustig weer, met in de nacht lichte vorst. De positie van het hogedrukgebied maakt ons land evenwel kwetsbaar voor instromende vochtige lucht van de Noordzee resulterend in meer bewolking, wat neerslag en in de kustprovincies nauwelijks nachtelijke vorst.

Gisteren een regenachtige dag (Hollum 9, Uithuizermeeden 8 mm) maar later van het noorden uit droger met soms een vleugje zon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden