Weer Noorse vrouw bisschop

AMSTERDAM - Ruim veertig jaar is het priesterambt in de Noorse lutherse kerk opengesteld voor vrouwen. Komende zondag wordt de tweede vrouw bisschop gewijd.

Laila Riksaasen Dahl (55) wordt gestationeerd in het zuidoosten van Noorwegen, in de kerkelijke provincie Tunsberg. De Noorse kerk heeft elf bisschoppen.

Dahl is de eerste vrouwelijk collega voor Rosemarie Kohn, bisschop van Hamar. Die veroorzaakte in 1999 een nationale rel met haar steun voor een homohuwelijk. Dat druiste in tegen breedgedeelde kerkelijke standpunten. De Noorse minister-president Bondevik, zelf priester, was ontzet. Onder de bisschoppen is bijna de helft voor een liberaler houding jegens homo's.

Dahl is naast theologe ook wis- en scheikundige. Ze werkte acht jaar als geestelijke en vervulde veel bestuurlijke functies. Dahl geldt als gematigd. Dat je vrouw bent, zei ze in een vraaggesprek, wil niet zeggen 'dat je een radicaal feministisch standpunt inneemt'.

In haar jaren als gewoon pastor miste de aanstaande bisschop 'een vrouwelijke leider waarmee ik me kon identificeren'.

Noorwegen kent sinds enkele jaren iets meer vrouwelijke dan mannelijke afstuderenden aan de theologische faculteit van Oslo, maar slechts 15 procent van de geestelijkheid is vrouw. In sommige contreien wil men niet van een vrouwelijke prest weten. Veel vrouwen werken als instellingspastor. In het bestuur van de Noorse kerk zijn ze sterk vertegenwoordigd.

Dankzij de bemoeienis van de staat kunnen vrouwen sinds 1961 prest worden in de Noorse staatskerk. De overheid drukte dat, tegen conservatief protest, door.

Komende zondag woont koning Harald V de plechtigheid bij de bisschopswijding bij. Hij bevestigt daarmee dat hij het hoofd van de lutherse kerk in Noorwegen is en dat hij er voorstander van is dat vrouwen ook het ambt van bisschop bekleden.

Dahl is zelf voorstander van een scheiding tussen kerk en staat, maar haast heeft ze er niet mee. Wel wil ze dat de kerk het voortouw in de discussie neemt en rekent ze erop dat ook in de toekomst staat en kerk een innige verstandhouding hebben.

Drie procent van de Noren is kerkganger, maar driekwart wordt gedoopt. Ook trouwen en begraven zijn uitgesproken kerkelijke rites de passages.

De nieuwe bisschop hecht aan de volkskerk, maar wijst bevoorrechting van de ene geloofsgemeenschap boven de andere af. ,,Dat past niet in een multiculturele samenleving.''

Onder de Noren ontwaart Dahl 'een groot verborgen geloof dat niets te maken heeft met de geloofsgemeenschap'. ,,Iedere gemeente heeft echter een vaste kern nodig om voort te bestaan.''

Om die kern aan te vullen, moedigt Dahl het zondagse kerkbezoek aan, want dat is 'het centrum van het geloofsleven'. De Noorse kerk beijvert zich hiervoor met liturgische vernieuwing, andere kerkmuziek en -liederen, en een nieuwe bijbelvertaling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden