Weer nat Zeeland

Niet voor het eerst deze zomer hebben de Zeeuwen grote hoeveelhedenhemelwater te verstouwen gekregen. Onder invloed van een storing langs eenstagnerend front, op de bewegende beelden was goed te zien dat hetwolken(neerslag)pakket zich nauwelijks verplaatste, heeft hetzaterdagochtend uren achtereen gegoten.

De regens concentreerden zich op Noord-Beveland, Walcheren en hetwesten van Zeeuws-Vlaanderen: in Domburg werd 51, Meliskerke 55, Vlissingen60, Kamperland 75 en Eede 78 mm opgevangen. Ondertussen in Haamstede opSchouwen slechts 6 mm. Tijdens de middaguren nam de neerslagactiviteit af.Wel breidde vanuit Duitsland een buiengebied zich over het noordoosten vanons land uit. Over het algemeen waren de hoeveelheden niet bijster groot,in het noorden van Drenthe hoosde het. In Paterswolde viel maar liefst 63mm en ook daar kwam, net als in Zeeland, wateroverlast voor. Elders vielweinig of geen regen en dankzij wat zon kwam Marknesse op 22,1º uit, inMaastricht werd het slechts 16,1.

Dat de buien vanuit Duitsland ons land bereikten had te maken met degrootschalige circulatie onder invloed van een markant hoogtelaag bovenFrankrijk. De 'bovenluchtdepressie' veroorzaakte compleet noodweer tennoorden van Barcelona. In Girona lag de hagel meer dan een halve meter dikin de straten en door de lokaal zeer zware regenval, in Pineda de Mar 105mm, 'stroomden' auto's door straten. Gisteren viel het qua zonneschijn bijons regionaal erg tegen.

Dankzij een bescheiden hogedrukuitloper houden we het vandaag vrijweloveral droog, misschien dat er vanmiddag in het oosten een enkele lokalebui tot ontwikkeling komt. Verder drukken wolkenvelden van de Noordzeeaanvankelijk een stempel op het weerbeeld, vanmiddag is er meer kans opzonneschijn en loopt de temperatuur op naar 20 tot 24 graden. De wind iszwak, hooguit matig en waait overwegend uit het noordwesten. Morgenpasseert het frontensysteem van de voormalige orkaan Irene. Er kan dan eenenkele bui vallen, de temperatuur komt uit op waarden tussen 18 en 22graden en er waait een matige wind. Woensdag diept een stormdepressietussen IJsland en Schotland uit tot rond 960 hPa. Frontale neerslag kan onsland later op de dag bereiken, zeker is dat evenwel nog niet. Verder wordthet een graad of 20 en aan zee komt mogelijk een krachtige zuid totzuidwestenwind te staan. Meer regen arriveert donderdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden