Weer megaclaim om dumpen gif door Trafigura

Schip Probo Koala dat gecharterd was door Trafigura om giftig afval te lozen. Beeld AFP
Schip Probo Koala dat gecharterd was door Trafigura om giftig afval te lozen.Beeld AFP

Enkele tienduizenden slachtoffers van een gifdump in 2006 in West-Afrika door grondstoffenfirma Trafigura, stappen vandaag naar de rechtbank in Amsterdam. Veel slachtoffers hebben bijna tien jaar na dato nog altijd gezondheidsklachten. Ze vinden dat Trafigura hen schadeloos moet stellen.

Joop Bouma

Het wereldwijd opererende oliebedrijf Trafigura is statutair gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf kwam in opspraak door de dump, in 2006, van de giftige lading van het schip Probo Koala. Deze tanker was door Trafigura gecharterd om meer dan 500 kubieke meter zeer giftig afval dat bij de productie van ruwe olie in Mexico was vrijgekomen, af te voeren en te lozen.

Eerst was getracht het afval tegen betaling over te pompen in een opslagtank in de haven van Amsterdam. Maar de Probo Koala vertrok uit Nederland toen bleek dat het verwerken van het afval een half miljoen euro zou gaan kosten. Het schip zette koers naar Abidjan in Ivoorkust, waar de giftige lading uiteindelijk met tankwagens op achttien plaatsen in de stad is gedumpt, deels op een stortplaats, maar ook langs wegen, naast een gevangenis, in een bos, vlakbij een slachthuis en bij een postkantoor.

Gezondheidsschade
Kort na de ramp overleden er volgens Ivoriaanse autoriteiten vijftien mensen. Vele anderen liepen letsel op, voornamelijk door inademing van het gif. Deels is de gezondheidsschade blijvend, aldus artsen. Trafigura werd in 2011 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een boete van een miljoen euro, maar ging in cassatie. De zaak kwam niet tot de Hoge Raad. Eind 2012 trof Trafigura een schikking met het Openbaar ministerie. Het oliebedrijf kocht voor 1,4 miljoen verdere strafvervolging af.

Voor de slachtoffers in Ivoorkust is de zaak daarmee niet afgedaan. Volgens de Amsterdamse letselschadeadvocaat Bojan Dekker van Beer Advocaten dat samen met twee Britse kantoren de zaak heeft voorbereid, zijn vele duizenden slachtoffers niet schadeloos gesteld. Hun gezondheidsklachten zijn in veel gevallen ernstig. Dat blijkt volgens Dekker uit rapporten van artsen en toxicologen die de advocaten hebben laten opstellen in Ivoorkust en in Nederland. Trafigura wil niet reageren op de nieuwe zaak.

Woensdag in Trouw - de Verdieping meer over de giframp met de Probo Koala, en de rechtszaak van de slachtoffers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden