Weer meer vrouwen krijgen koninklijke onderscheiding

De toename van het aantal vrouwen met een koninklijke onderscheiding zet dit jaar overtuigend door, tot vreugde van het Kapittel voor de Civiele Orden.

Van de ruim 3500 onderscheidingen die gisteren ter gelegenheid van koninginnedag zijn uitgereikt, is bijna een derde voor vrouwen bestemd, 125 meer dan vorig jaar.

Het aantal onderscheiden vrouwen is vervijfvoudigd sinds het decoratiestelsel tien jaar geleden werd vernieuwd. ,,Een zeer positieve ontwikkeling“, oordeelt de secretaris van het kapittel, mr. J.C. van Ingen.

Het merendeel van de lintjes, 3274, gaat naar vrijwilligers. “Een magnifiek resultaat. De herziening van het decoratiestelsel was juist bedoeld om mensen te onderscheiden die als vrijwilliger van betekenis zijn voor de samenleving. Die doelstelling is nu volledig bereikt.“

Het heeft na de herziening even geduurd voordat de aanvragen voor vrijwilligers op gang kwamen, maar clubs, verenigingen en kerken weten inmiddels de weg te vinden. “Zij dragen mensen voor die heel veel hand- en spandiensten verrichten, bijvoorbeeld voor de voetbalvereniging. Vrijwilligers houden het verenigingsleven in stand.“

Het aantal onderscheiden bekende Nederlanders ligt dit jaar wat lager. Van Ingen heeft daar geen speciale verklaring voor. “Wij zijn afhankelijk van wat de samenleving ons aanreikt.“

De Franse Asterix-tekenaar Albert Uderzo is -op voordracht van het Stripschap- benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn grote betekenis voor het stripverhaal.

Behalve Uderzo zijn nog achttien Nederlanders benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Ridder in de orde van Oranje-Nassau zijn sinds gisteren onder anderen artieste Leoni Jansen, zangeres Sandra Reemer, kinderduo Ernst en Bobbie, basketbalcoach Ton Boot en Bavaria-topman Peter Swinkels.

Tot officier in de orde van Oranje-Nassau zijn benoemd zakenman en voormalig discjockey Willem van Kooten, actrice Cox Habbema, Beel-biograaf Lambert Giebels, pastoor Berkhout uit Volendam, Ben Verwaaijen van British Telecom en commissaris van de koningin in de provincie Noord-Holland, Harry Borghouts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden