Wéér meer Nederlanders in de bijstand

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Jetta Klijnsma. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Jetta Klijnsma.Beeld anp

Het aantal mensen in de bijstand gaat maar niet omlaag. Sterker nog, vorig jaar kwamen er opnieuw 16.000 bij, vergeleken met 2014. Eind 2015 telde Nederland daarom zo'n 450.000 bijstandgerechtigden.

Redactie

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Vooral jongeren en 45-plussers meldden zich het afgelopen jaar bij het gemeentehuis in hun woonplaats voor een uitkering.

Al sinds 2009 komen er elk jaar meer bijstandsgerechtigden bij. 45-plussers die hun baan kwijtraakten vinden maar lastig opnieuw een baan. Volgens de jongste cijfers van het CBS neemt de werkloosheid in deze groep iets af, maar is het aantal mensen dat een beroep doet op de bijstand niet kleiner geworden.

Jongeren tot 27 jaar kwamen wel vaker in de bijstand terecht. In 2015 waren zij met 4000 meer dan in 2014. Volgens het CBS is de stijging het gevolg van de toename van het aantal jongeren die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn (2000 tot 3000). Tot vorig jaar konden zij vaak een beroep doen op de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong), maar die is sinds begin 2015 strenger geworden. In 2014 ging het om 1400 personen per maand, in 2015 waren dat er 300, aldus het CBS.

De groep ertussenin, van 27 tot 45 jaar, is ongeveer even groot gebleven. Vorig jaar kwamen er in die leeftijdsgroep 2000 bijstandsgerechtigden bij.

Meer mensen in de bijstand: hoe zit het in jouw gemeente?

ANBO

Seniorenorganisatie ANBO laat in een reactie weten het "zeer zorgwekkend" te vinden dat vooral meer 45-plussers in de bijstand terecht komen. Volgens directeur-bestuurder Liane den Haan wordt dat deels veroorzaakt door het kabinetsbeleid. "Door de verkorting van de WW-duur komen mensen sneller in de bijstand terecht. ANBO heeft hier destijds al voor gewaarschuwd. Daarnaast leidt de inkomensterugval waar deze groep mee te maken krijgt tot verontrustende situaties."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden