Weer loodvergiftiging bij Chinese kinderen

peking – Tientallen Chinese kinderen zijn in het ziekenhuis opgenomen met loodvergiftiging. Volgens het staatspersbureau Xinhua is de vergiftiging in Gaohe, een stad in de oostelijke provincie Anhui, waarschijnlijk veroorzaakt door batterijfabrieken.

Tot nu toe liggen 28 kinderen in het ziekenhuis met vergiftigingsverschijnselen. Enkelen van hen zijn nog maar negen maanden oud. Bij tweehonderd kinderen werd een te hoog loodgehalte in het bloed vastgesteld. „Toen ze een baby was, leefde ze bij mijn schoonfamilie en was ze volledig gezond. Ze is pas twee maanden in Gaohe”, zei een van de moeders over haar vergiftigde kind.

Blootstelling aan hoge concentraties lood kan onder meer leiden tot beschadiging van het zenuwstelsel en belemmert bij kinderen de ontwikkeling van hersens. Loodvergiftiging kan plaatsvinden door inademing of door inname van voedsel of dranken die lood bevatten.

De fabrieken die verantwoordelijk lijken voor de vergiftiging zijn door de autoriteiten gesloten. Het terrein van de batterijfabrieken was slechts door een smalle weg gescheiden van woonblokken, terwijl de afstand volgens de Chinese regels minstens 500 meter moet zijn.

De zaak in Anhui is niet het eerste loodschandaal in China. In augustus werden in de stad Wugang in de provincie Hunan ruim 1300 kinderen ziek. In 2009 werden in de provincie Shaanxi meer dan 850 kinderen ziek. In beide gevallen waren fabrieken verantwoordelijk voor de vervuiling. In Shaanxi bestormden omwonenden uit woede het terrein van de loodsmelterij en vernielden tientallen trucks en ander materieel, waarna de fabriek werd gesloten en de omwonenden compensatie en nieuwe woningen werd beloofd.

De snelle economische groei in China gaat op veel plaatsen ten koste van het milieu. Het water raakt vervuild doordat fabrieken hun afval illegaal lozen. Ook wordt de lucht op veel plaatsen steeds viezer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden