Weer kind willen zijn

KRISTEL VAN TEEFFELEN

Op het podium is ze vrij, zegt Sjoukje Hoogma (24), hoofdrolspeelster in de theatervoorstelling 'Anne'.

"Ik ben eens met een vriendin in de trein gestapt naar Parijs met een verkeerd treinkaartje. We hadden ons vergist in de datum. Dus kregen we een boete. Eenmaal in Parijs kon ik alleen maar paniekerig denken: wat dom! Tot het moment dat ik dacht: maar we zijn in Parijs. We hebben een fles wijn van 2 euro gekocht en hebben de hele avond bij de Sacré-Coeur gezeten. Ik kon alles van me af laten glijden.

"Dat is voor mij een moment dat ik vrijheid ervaar. Dat ik kan doen wat ik wil en zijn wie ik ben. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kan dingen soms moeilijk loslaten. Als ik twee weken vakantie heb, ben ik de eerste week vooral bezig met dingen die ik allemaal wil en moet doen als ik terug ben. Ik droom dan ook heftig. Pas de tweede week verlies ik dat. Dan krijg ik een soort vrijheid in mijn hoofd."

"Soms zou ik wel weer kind willen zijn, die doen niet aan zelfcensuur. Toen ik kinderen van een jaar of vijf schaatsles gaf, kon ik daar echt van genieten. Een kind wil nu vertellen wat hij heeft meegemaakt, ook als het op dat moment eigenlijk niet de bedoeling is om te praten. Hij voelt gewoon: dit moet eruit. Dat is heel eerlijk.

"Ik besloot als kind dat ik actrice wilde worden. Mijn ouders hebben me daarin vrijgelaten. Dat was op school wel anders. Op de havo vond ik alleen muziekles leuk. De rest niet. En ik begreep niet waarom ik dat moest leren, ik zou er later toch niets mee doen. Daar ging ik ook telkens over in discussie, heel irritant eigenlijk. Leraren zeiden: wat als je je been breekt en je het toneel niet meer op kunt, wat ga je dan doen? Ik voelde me totaal niet begrepen. Dat was beklemmend. Ik heb mijn school niet afgemaakt."

"Nu doe ik wat ik wil doen. Op het podium kan ik alles loslaten, ik voel me er vrij. Natuurlijk heb ik te maken met het script, maar zolang ik weet hoe ik van punt A naar B moet komen, probeer ik daartussenin zoveel mogelijk te spelen. Ik was het afgelopen jaar al understudy voor Anne. Meespelen in dit stuk heeft me nog bewuster gemaakt van discriminatie. Of het nou gaat om antisemitisme, homo-discriminatie, of pesten. Dit mag nooit meer gebeuren. Ook niet in de kleinste vorm."

undefined

*1990

Sjoukje Hoogma (1990) begon haar acteercarrière op haar twaalfde in de musical 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?' Ze deed een jaar de Fontys Dans-academie in Tilburg en stapte daarna over naar de Amsterdamse Toneelschool en de Kleinkunstacademie. Sinds vorige maand speelt Hoogma de hoofdrol in het gelijknamige theaterstuk over het leven van Anne Frank.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden