Weer is het mis met EU-uitgaven

Gijs de Vries, lid van de Europese Rekenkamer Beeld EPA

De uitgaven van de EU moeten meer op hun resultaat beoordeeld worden. Alleen zo kan verzekerd worden dat het geld goed wordt uitgegeven, zegt Gijs de Vries, het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer.

De Rekenkamer maakte gisteren het oordeel bekend over de uitgaven in 2011. De EU-jaarrekening krijgt voor de achttiende keer geen goedkeuring, omdat er te veel fouten gemaakt worden. Het foutenpercentage is zelfs licht gestegen, van 3,7 naar 3,9. De totale uitgaven bedroegen vorig jaar bijna 130 miljard euro.

Niet bestaande schapen
De meeste fouten kwamen voor in de uitgaven voor plattelandsontwikkeling, milieu, visserij en gezondheid. Meestal gaat het om procedurefouten, zoals het ontbreken van een goede aanbestedingsprocedure. Echte fraude is zeldzamer. De Rekenkamer stuitte wel op een boer op de Canarische eilanden die subsidie kreeg voor 150 niet bestaande schapen.

Volgens De Vries is de ingewikkelde vorm van de Europese begroting een groter probleem. "Aan de inkomstenkant zijn er te veel uitzonderingen. De Britse 'rebate' (de korting op hun bijdrage aan de EU-kas, red.), maar er zijn ook douceurtjes voor Nederland, Duitsland en Zweden. Nu wil Denemarken ook een korting. Te complex, burgers snappen het niet."

Netto-betalersdiscussie
Aan de uitgavenkant ontbreekt goede controle op bereikte resultaten. "Het belang van de Europese burger is: geld inzetten waar het de meeste waarde heeft. Juist in de crisis is het essentieel elke euro goed te besteden." Daarom zouden lidstaten pas Europees geld moeten krijgen als ze aantonen dat het een positief effect zal hebben op de economie.

Volgens De Vries is er nu sprake van een 'netto-betalersdiscussie'. Elk land kijkt alleen of het niet te veel betaalt, zonder zich druk te maken om wat er met het geld gebeurt. Ook is de controle op Europese instellingen volgens hem te versnipperd. Zo heeft de Rekenkamer geen inzicht in de uitgaven van het noodfonds ESM. Dat wordt overgelaten aan een toezichtsraad van vijf personen. "Zo moet de EU niet worden bestuurd."

Minder subsidies
Grote Nederlandse verkeersprojecten krijgen mogelijk minder Europese subsidie als Nederland blijft hameren op een lagere Europese begroting. Brussel zal zich dan gedwongen kunnen zien de financiële bijdrage aan bijvoorbeeld de zeesluizen bij IJmuiden of Terneuzen te korten. Dat is gisteren bij de Europese Commissie vernomen. Nederland wil dat de EU van 2014 tot 2020 fors bespaart. Volgens de commissie kan dat ten koste gaan van verbetering van Europese verkeersverbindingen, het transportnetwerk TEN-T.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden