Weer is ambtsketting van grote stad voor een man

Steeds verdwijnen onze goede voornemens in de prullenbak. Waarom passeren we capabele vrouwen?

Margriet van der Linden

Nu Leefbaar Rotterdam haar verzet tegen de komst van Ahmed Aboutaleb heeft opgegeven, kan het eindelijk gaan over het werkelijke probleem van de voordracht: weer een man naar Rotterdam. Het valt dus echt reuze mee, of liever tegen, met het unieke karakter van de aanstelling. Van alle burgemeesters van de vier grootste steden in Nederland is er zelfs niet één vrouw. Haast iedereen is eraan voorbijgegaan, dat ondanks de voornemens van het ministerie van binnenlandse zaken, bij monde van minister Guusje ter Horst, geen enkele vrouw burgemeester is van één van de grootste steden.

Er is een land waar vrouwen willen wonen, schreef Tweede Golffeministe Joke Smit eertijds, maar is dat ook het land waar vrouwen op het hoogste niveau kunnen werken? De Rotterdamse bevolking zou weken geleden in een peiling de voorkeur uitgesproken hebben voor Nebahat Albayrak, de staatssecretaris van justitie, van Turkse komaf. Al snel werd wel duidelijk dat de PvdA-top zelf niet van zins was Albayrak naar Rotterdam te laten gaan.

Wat wil Guusje ter Horst, zelf tot het kabinet Balkenende IV burgemeester van Nijmegen? Zij signaleerde twee jaar geleden dat het droevig gesteld was met het percentage vrouwen als burgemeester, en al helemaal als burgemeester van één van de grootste steden. Ter Horst wilde meer vrouwen in hoge bestuursfuncties, ook binnen haar eigen ministerie, maar zeker in de gemeentelijk politiek. Wat is daarvan terecht gekomen?

In maart van dit jaar pleitte de GroenLinks-fractie van Rotterdam bij monde van haar fractievoorzitter Gerda Verhaar Eeuwijk voor de aanstelling van een vrouw als opvolger van Ivo Opstelten. „Er lopen zoveel capabele vrouwen in Nederland rond, dat er echt wel één de juiste voor Rotterdam is”, schreef zij in het Algemeen Dagblad, in een directe oproep een vrouw te benoemen. GroenLinks zelf zou met namen komen, want die waren er echt.

De vertrouwenscommissie kwam niet verder dan Gerd Leers (CDA’er, burgemeester van Maastricht), Ahmed Aboutaleb (PvdA’er, staatssecretaris van sociale zaken) en de Rotterdamse oud-havenwethouder Wim van de Sluis van Leefbaar Rotterdam. Het kabinet wijkt alleen bij ’zwaarwegende bezwaren’ af van een voordracht van de vertrouwenscommissie aan de minister van binnenlandse zaken.

Hoe zwaar weegt het dan dat de zoveelste voorgenomen benoeming (weer) geen vrouw betreft? Juist Ter Horst had bij deze voordracht haar eigen voorgenomen beleid moeten laten gelden.

Inmiddels is het in Rotterdam weer rustig. Maar mogen we ergens de komende weken toch nog wat vragen uit, ten minste, de Rotterdamse GroenLinks-fractie verwachten? En zou de minister van binnenlandse zaken in de Kamer, op verzoek van misschien datzelfde GroenLinks, kunnen uitleggen waarom van Marokko tot Rotterdam feest wordt gevierd, terwijl het door haarzelf voorgenomen aanstellingsbeleid andermaal heeft gefaald? Al eerder gebeurde dat immers: in het lachwekkende burgemeestersreferendum van Utrecht, waar twee PvdA-mannen het tegen elkaar moesten opnemen, en in Den Haag, waar het bedje werd gespreid voor oud-VVD-fractieleider en oud-minister van buitenlandse zaken Jozias van Aartsen.

De emancipatie van vrouwen op de arbeidsmarkt is één van de kernen van het huidige feminisme, waar het kabinet actief beleid op wil maken. Er zijn zeker grote steden waar vrouwen willen werken. Het moet hun alleen wel mogelijk worden gemaakt. De Rotterdamse bevolking was er eerder duidelijk in: Albayrak naar Rotterdam. Helemaal van Turkije, via Rotterdam, tot al die vmbo’s en universitaire studies waar (allochtone) vrouwen zich voorbereiden op een solide toekomst op de arbeidsmarkt. Het zou een feest zijn geweest.

Een week geleden won de burgemeester van Kaapstad, Helen Zille, de World Mayor Award 2008. Daar houden we ons voorlopig dan maar aan vast. Armoedig is het wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden