Weer gifstroom op weg richting miljoenenstad

Nog maar nauwelijks bekomen van de giframp in de noordelijkerivier de Songhua in november, die de miljoenenstad Harbin totaalontregelde, probeert China nu een nieuw milieuprobleem in eenrivier te verijdelen.

Van onze redactie buitenland

De Chinese autoriteiten hebben de Baishiyaodam gesloten om dezeven miljoen inwoners tellende industriestad Guangzhou, in hetzuiden van China, te beschermen tegen cadmiumvervuiling in derivier. Ook probeert China de gifstroom te neutraliseren metchemicaliën.

Het cadmium werd eerder deze week illegaal geloosd in derivier de Bei vanuit een smelterij. De drinkwatervoorziening vantienduizenden mensen langs de Bei is vijf dagen lang afgesloten.Cadmium wordt gebruikt in batterijen. Het kan schade veroorzakenaan de lever en de nieren, het centrale zenuwstelsel en iskankerverwekkend. De manager van de smelterij in Shaoguan waarhet cadmium vandaan komt, zou inmiddels van zijn functie zijnontheven. Veertien andere smelterijen in de stad zijn stilgelegdvoor veiligheidsinspectie.

De verontreinigde Bei komt samen met de rivier de Parel, diedoor Guangzhou loopt voor hij ten westen van Hongkong uitmondtin de Zuid-Chinese Zee. “Maar met slechts 1200 ton chemicaliënkan het gif worden teruggebracht met 30 procent“, zei eendeskundige tegen een Chinese krant.

De noordelijke rivier de Songhua was vergiftigd met hetkankerverwekkende benzeen. Dat gif is donderdag aangekomen in destad Chabarovsk in Rusland. Chinese bouwvakkers hebben dag ennacht gewerkt om dammen in de rivier te leggen om het giftigewater zoveel mogelijk af te buigen van de 600000 inwonerstellende stad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden