Weer geen toppers, maar toch een aardige deelnemerslijst

Ook dit jaar komen de grote namen in het tennis niet naar Rotterdam. Na hun collectieve annulering van 2006 hebben ze zich nu gewoon niet ingeschreven.

De spelerslijst van de 34ste editie van het ABN Amro World Tennis Tournament oogt niet verkeerd. Met elf tennissers uit de mondiale toptwintig, van wie vier uit de toptien, kan toernooidirecteur Richard Krajicek best voor de dag komen. Maar hij realiseert zich dat juist de meest aansprekende toppers van dit moment ontbreken. Een toernooi zonder spelers als Federer, Nadal, Roddick en Safin krijgt al snel het etiket tweederangs opgeplakt.

Het verhaal van vorig jaar is bekend. Maar liefst dertien spelers haakten af, om verschillende redenen. Onder hen Federer en Nadal, de onbetwiste nummers één en twee van de wereld. Direct na afloop van het toernooi probeerde Krajicek de Zwitser en de Spanjaard te strikken voor de editie van 2007. Tevergeefs. Het is geen kwestie van geld, benadrukte Krajicek gisteren tijdens de presentatie van de deelnemerslijst. Het toernooi in Ahoy’ past niet in het schema van Federer en Nadal.

,,Het is niet het wereldtoernooi met de spelers waarop je hoopt”, zei Krajicek over het evenement dat op 19 februari begint. ,,Je doet het maximale, maar zo’n jaar kan er tussen zitten. Vorig jaar was het overmacht en ook dit jaar is er niet veel aan te doen.” De oud-Wimbledonkampioen zal beseffen dat hij in 2008 weer met iets speciaals op de proppen moet komen.

De voor dit jaar wel vastgelegde toptienspelers – Davidenko (3), Ljubicic (4), Robredo (7) en Ancic (9) – missen het charisma om het toernooi te dragen. Krajicek rekent wat dat betreft op Hewitt, de Australiër die in 2004 na een fascinerende finale de titel won. De huidige nummer negentien van de wereld zou die rol inderdaad kunnen vervullen. Hewitt heeft zijn zinnen gezet op een goed 2007, al was de start nogal teleurstellend.

Krajicek verwacht voorts veel van Djokovic, de jonge veelbelovende Serviër in wie hij een potentiële topvijfspeler ziet. Een andere ambassadeur van de nieuwe generatie, Murray, liet zich niet verleiden om naar Ahoy’ te komen. De door de Amerikaan Gilbert gecoachte Schot gaf, net als veel van zijn collega’s, de voorkeur aan het Amerikaanse circuit. ,,Bij veel spelers is Amerika momenteel helaas erg in trek”, verzuchtte Krajicek.

Het Europese indoorcircuitje – Zagreb, Marseille en Rotterdam – wordt steeds minder aantrekkelijk voor de topspelers. Zij zien in het hardcourt-toernooi van Dubai, waar veel oliedollars te verdienen zijn, een ideale aanloop naar het Amerikaanse circuit. Dat is een van de redenen waarom Krajicek genegen is om met zijn toernooi te verhuizen naar oktober. Met ingang van 2009 wordt de kalender op zijn kop gezet, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat Rotterdam in februari blijft.

De inbreng van de Nederlanders zal ook dit jaar minimaal zijn in de Maasstad. Sluiter weet zich verzekerd van een wildcard en Haase maakt een goede kans op het tweede gratis toegangsbewijs. De derde wildcard houdt Krajicek zo lang mogelijk vast, in de stille – en vaak ijdele – hoop dat er op het laatste moment nog een topper op de poorten van Ahoy’ klopt.

Twee spelers hoeven niet op een gunst van Krajicek te rekenen. Baghdatis prees zichzelf uit de markt door tegen de afspraken in geen inschrijvingsformulier in te vullen. Krajicek gaat kijken of het zin heeftstappen te ondernemen tegen de Cyprioot, die vorig jaar op het laatste moment afhaakte. Ook Verkerk kan zich de reis naar Rotterdam besparen. Krajicek voelt er niets voor de Alphenaar zijn te debuut te laten maken in Ahoy’. Hij moet eerst maar eens in andere toernooien laten zien dat hij fit en afgetraind is en serieus met zijn sport bezig is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden