VaticaanstadVerdwijningszaak

Weer geen spoor van de verdwenen Emanuela Orlandi

Agenten en onderzoekers openen donderdagochtend in Vaticaanstad het graf van twee Duitse prinsessen. Ze hoopten resten van de 'verdwenen’ Emanuela Orlandi te vinden. Het graf bleek helemaal leeg te zijn.Beeld EPA

De zoektocht naar het vermiste meisje Emanuela Orlandi gaat door. Donderdag zochten de autoriteiten naar haar op het kerkhof. 

Het begon donderdagochtend om 8.15 uur met een gebed. Daarna gingen agenten en onderzoekers op het kleine Teutoonse kerkhof in Vaticaanstad aan het werk: er moesten twee graven worden geopend. Ze waren op zoek naar het skelet van Emanuela Orlandi, het vijftienjarige meisje dat in 1983 spoorloos verdween in Rome. Daarvoor openden ze de graven van twee Duitse prinsessen uit de negentiende eeuw. Misschien lagen de resten van Orlandi hier wel; DNA-onderzoek op botten zou uitsluitsel kunnen geven. 

De broer, zus en moeder van Orlandi hadden vorig jaar een brief ontvangen met daarin de mysterieuze verwijzing naar een graf ‘waarnaar de engel wijst’. Die brief leidde hen naar deze begraafplaats en naar de graven naast een marmeren engel. Het gezin hoopte eindelijk, na 36 jaar, een spoor van Emanuela te vinden.

Maar nee. De graven bleken leeg. Vreemd genoeg ontbraken ook de resten van de prinsessen. Pietro Orlandi, de broer van Emanuela, was buitengewoon verrast: “Ik had van alles verwacht, maar niet dat de graven helemaal leeg zouden zijn”, zei hij tegen de Italiaanse pers, die jaar in, jaar uit over de vele wendingen in deze zaak bericht. Het gezin van Orlandi woonde in Vaticaanstad omdat vader daar werkte.

Wilde theorieën

Op 22 juni 1983 was Orlandi in het centrum van Rome naar muziekles geweest en zou ze de bus naar huis nemen. Ze is voor het laatst bij een bushalte gezien. Daarna: geen enkel spoor.

Het raadsel heeft in de loop der decennia tot wilde theorieën geleid. Altijd speelde het Vaticaan daarbij een hoofdrol, ook al zijn er nooit aanwijzingen geweest dat die bij de zaak is betrokken. Zo zou Orlandi zijn gegijzeld om de vrijlating van de Turk te eisen die vastzat vanwege zijn aanslag, in 1981, op paus Johannes Paulus II. Of Orlandi zou voor geheime seksfeesten van pedofiele prelaten zijn gebruikt. 

Een ex van een lid van de Romeinse mafia kwam met het verhaal dat het meisje was ontvoerd om zwart geld terug te krijgen dat bij de Vaticaanse bank was geparkeerd. Vorig jaar nog zijn de botten geanalyseerd die in Rome onder de vloer van de ambassade van de Heilige Stoel in Italië waren gevonden. Die bleken niet van Orlandi. Donderdag zei Pietro Orlandi opnieuw zwaar teleurgesteld te zijn. Maar hij wil zijn zoektocht niet staken. “Zolang Emanuela niet is gevonden, is het mijn plicht de waarheid te achterhalen.”

Lees ook:

Na 35 jaar vermissing houdt Emanuela Rome nog bezig

In Italië is de verdwijning al 35 jaar lang om de zoveel tijd het gesprek bij de koffieautomaat. Ook nu weer. Vorige week hebben bouwvakkers in Rome onder de vloer van de ambassade van de Heilige Stoel botten gevonden. Het zou gaan om die van een kleine vrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden