Weer geen school voor dyslectische zeilbroers

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een poging om de dyslectische broers Enrique (15) en Hugo (13) uit Vijfhuizen op een school te plaatsen, is wederom mislukt. De jongens zijn begin november niet teruggekeerd van hun zeilreis voor een gesprek op de school waar ze terechtkonden. Dat bevestigde een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs donderdag.

Redactie

De school zou een team hulpverleners hebben ingeschakeld om de achterstanden van de jongens weg te kunnen werken en kon onderwijs op maat bieden. Het kennismakingsgesprek was nodig om te bepalen welke hulp de jongens precies nodig hebben. 'Deze school stond helemaal klaar voor de jongens. Als je die kans niet grijpt, dan houdt het op', aldus de woordvoerster.

Nu het aanbod van de school is verlopen, stopt het ministerie met bemiddelen. 'Het is triest voor deze jongens, maar het is nu echt aan de rechter', vindt de zegsvrouw. De Raad voor de Kinderbescherming wil dat de jongens een gezinsvoogd krijgen. Die moet dan het ouderlijk gezag deels overnemen en een school zoeken. De rechter bepaalde vlak voor het vertrek van de jongens in augustus dat een voogd niet nodig is, maar besloot wel na 3 december verder te kijken. Dan moeten zowel de Kinderbescherming als de ouders aanvullende informatie bij de rechter hebben ingeleverd.

'Raar'
De moeder van Enrique en Hugo is bang dat de Kinderbescherming opnieuw actie onderneemt als ze naar Nederland komen voor een dergelijk gesprek, laat ze weten. 'En normaal gesproken meldt een school een leerling eerst aan en volgt zo'n kennismakingsgesprek pas daarna. Het is natuurlijk raar dat deze school dat andersom wilde.'

Een woordvoerder van de Kinderbescherming laat weten dat Schillemans' angsten ongegrond zijn. 'We hadden en hebben absoluut niet de intentie om de jongens ineens uit huis te plaatsen. Bovendien moet dat altijd vooraf getoetst worden bij de rechter. Alleen bij crisissituaties hoeft dat niet, maar dat lijkt me bij deze kinderen niet aan de orde.'

Enrique en Hugo zijn volgens hun ouders zeer dyslectisch en hoogbegaafd. Daarom hebben ze extra aandacht nodig op school. Al meer dan een jaar kunnen ze niet meer op hun eigen school terecht omdat die ze niet de juiste hulp kon bieden. Het gezin, hun advocaat en het ministerie probeerden een nieuwe school te vinden, maar tot nog toe liepen alle pogingen spaak.

De jongens zijn nu op zeilreis om aandacht te vragen voor 'thuiszitters'. Ze varen onder meer langs België, Groot-Brittannië en Spanje. Hun vader vaart in een aparte boot achter de jongens aan om de veiligheid te garanderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden