Commentaar

Weer geeft een Kamerlid haar zetel op vlak na de verkiezingen. Vreemd

Liesbeth van Tongeren.Beeld ANP

Net als eerder bij Jeroen Dijsselbloem, wekt ook de stap van GroenLinks'er Liesbeth van Tongeren om de Tweede Kamer vlak na de verkiezingen te verlaten bevreemding.

Hoe begrijpelijk het ook was na ruim vier zware tropenjaren, het was maar moeilijk te accepteren dat Jeroen Dijsselbloem onmiddellijk na de Kamerverkiezingen liet weten het vuur niet meer te kunnen opbrengen om een effectief Kamerlid te zijn.

Het viel Dijsselbloem te meer te verwijten, omdat hij aanvankelijk ontevreden was met de plek op de kandidatenlijst. Hij wist met succes te pleiten voor een betere plek en stond uiteindelijk derde op de lijst van de PvdA.

Vergelijkbaar is het besluit van Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks, om wethouder te worden in Den Haag. Zij begon vorig jaar een persoonlijke campagne onder haar partijgenoten om alsnog op een verkiesbare plek te komen op de kandidatenlijst. Van Tongeren, geliefd onder de kiezers maar kennelijk anders beoordeeld door de partijleiding, had te horen gekregen dat er voor haar geen plek meer was in de nieuwe Kamerfractie, maar vocht zich bekwaam terug. Uiteindelijk werd ze met het zeer hoge aantal van bijna 26.000 voorkeurstemmen glansrijk in de Kamer gekozen.

Wat moeten deze kiezers en de partijgenoten die Van Tongeren graag weer op de lijst zagen staan denken van haar keuze om in te gaan op het verzoek toe te treden tot het college van b en w in de gemeente Den Haag?

Snel resultaat

Anders dan Dijsselbloem blijft Van Tongeren daarmee de publieke zaak dienen en, zoals ze zelf gisteren stelde, zelfs op een plek waar ze veel concreter iets kan betekenen. Desondanks wekt de stap bevreemding.

Van Tongeren is niet het enige Kamerlid dat na een jaar opstapt om wethouder te worden. Kennelijk trekt deze functie enorm voor Kamerleden, die inderdaad minder snel resultaat van hun werk zien. Ook PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma en Van Tongerens fractiegenote Linda Voortman kiezen ervoor.

Het zou te ver gaan dit kiezersbedrog of vaandelvlucht te noemen. Het Kamerlidmaatschap wordt immers niet tussentijds opgezegd ten faveure van een goedbetaalde baan bij één of ander bedrijf of lobbybureau.

Zeer invloedrijk

Van Tongeren, en voor haar Dijsselbloem, wekten echter voor de verkiezingen de stellige indruk dat het Kamerlidmaatschap hen zo dierbaar was dat het de investering van een persoonlijke campagne waard was.

Van Tongeren was zeer invloedrijk in het debat over klimaatverandering en energietransitie. Haar partij dacht ten onrechte haar te kunnen missen in dat debat. Dat zij nu denkt meer te kunnen betekenen als wethouder is niet onmiddellijk geloofwaardig. Geen vaandelvlucht, de publieke zaak blijft immers de publieke zaak. Maar vreemd is de stap in haar geval wel.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden