Weer eens iets goeds uit IJsland

Ook met een vrouwelijke held kan Arnaldur Indridason een sfeervolle en intrigerende thriller afleveren.

Bankencrisis, aswolken: IJslands imago is diep gezonken. Maar Arnaldur Indridason maakt alles een beetje goed. De IJslander produceerde al acht boeken rond Erlendur, de inspecteur die alle zaken kan oplossen behalve die uit zijn eigen verleden – zijn broer is ooit in een sneeuwstorm verdwenen.

In het vorige boek ging Erlendur terug naar het onherbergzame deel van IJsland waar dat drama zich afspeelde, in het begin van het net verschenen ’Onderstroom’ is hij voor iedereen onvindbaar. Een intrigerende draai, die de lezer achterlaat met het hulpje van de inspecteur, Elínborg.

Zij moet achterhalen wie de vrouwenverkrachter een koekje van eigen deeg heeft gegeven door hem af te slachten nadat hij is verdoofd met precies de rohypnol die hij altijd gebruikt om zijn slachtoffers in het uitgaansleven te bedwelmen.

De enige echte aanwijzing komt uit het buurtonderzoek, waarin Elínborg na lang aandringen uit een psychisch verwarde vrouw de informatie verkrijgt dat een manke man kort na het tijdstip van de moord het huis verliet.

Het werkt verder net als in de vorige boeken: niemand kan in het begin iets zinnigs vertellen, er volgen mooie dialogen met onwillige getuigen en pas via vreemde gedachtenkronkelingen komt Elínborg langzaam dichter bij de gruwelijke waarheid. En zal ze ook nog in staat zijn om eindelijk de zaak van een verdwenen meisje, jaren geleden, op te lossen. Want is er een link met deze nieuwe moord?

De beschrijving van het privéleven van Elínborg is ook sterk – en functioneel. Ze kampt met een puberzoon die zich in zijn weblog beklaagt over moeders en ze kampt met het werk van haar man dat indirect een mooie clou oplevert.

Elínborg betoont zich op alle fronten een waardige vervanger van haar baas Erlendur. Of anders gezegd, de uitmuntende stijl van Indridason is blijkbaar niet gekoppeld aan zijn ene held. Hij levert ook met deze vrouw een nieuw meesterwerk af, waarin kou, melancholie, gemene ironie en vooral menselijkheid (iedereen heeft iets te verbergen, en lang niet altijd uit slechte motieven) zich samenvoegen tot een thriller die tegen het literaire werk aanzit.

Met het verscheiden van Mankells inspecteur Kurt Wallander staat Indridason op eenzame hoogte in het thrillerlandschap. Het volgende boek, met ongetwijfeld meer ontwikkelingen rond de inspecteur zelf, is al verschenen in IJsland en een van de eerste Erlendurboeken is nog niet in het Nederlands verschenen. Laat de vertalers opschieten.Edwin Kreulen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden